Hoe houd je je meterkast zo veilig mogelijk?

Het is al vaak voorgekomen dat er brand uitbreekt in een meterkast door kortsluiting of overbelasting. Bijna in alle gevallen ontstaat dit door de bewoners zelf. Er is een aantal dingen die je als bewoner kunt doen om dit te voorkomen. Het zijn dingen waar je normaal niet bij stilstaat, maar ze zijn wel enorm belangrijk.

Verricht werkzaamheden niet zelf

Bel altijd een elektrotechnisch installateur als er werkzaamheden in de meterkast en aan de rest van de elektrische installatie in huis moeten worden verricht. Zit nooit zelf aan energiemeters, routers en andere installaties. Laat de installateur ook regelmatig controleren of alles nog voldoet aan de veiligheidsregels. Het is misschien verleidelijk om iets zelf te proberen, maar het risico dat er iets misgaat is te groot. Heb je veel interesse in elektrotechnische installaties en zou je er graag meer over weten? Volg nu dan de cursus Vakbekwaamheid elektrotechniek en ontwikkel alle kennis en vaardigheden om zelf aan je meterkast te sleutelen en er eventueel je beroep van te maken.

Dit moet je testen en plaatsen  

Als je je meterkast veilig wilt houden, is het van belang dat je de aardlekschakelaar(s) in je groepenkast minimaal twee keer per jaar controleert. Dit is zo belangrijk omdat deze schakelaar ervoor zorgt dat je geen schok krijgt als je de apparatuur aanraakt. De aardlekschakelaar schakelt uit bij zogenaamde lekstroom als er bij een apparaat bijvoorbeeld een draadje los zit. Ook moet je in je meterkast een rookmelder en een overspanningsbeveiliging laten plaatsen. Een rookmelder waarschuwt wanneer er rookontwikkeling in de meterkast ontstaat en een overspanningsbeveiliging zorgt ervoor dat de elektrische apparatuur wordt beveiligd bij een te hoge spanning, bijvoorbeeld na blikseminslag.

Berg geen spullen op in de meterkast
Gebruik je meterkast niet om spullen in op te bergen, je kan er alleen maar dingen mee beschadigen of er brand mee veroorzaken of verergeren. Ook is de meterkast zo altijd goed en snel bereikbaar als de stroom bij brand handmatig moet worden uitgeschakeld. Bewaar dus ook absoluut geen brandbare materialen in de meterkast. Bewaar wel een zaklamp in de meterkast, zo heb je altijd licht bij de hand als de stroom uitvalt.

Het veilig houden van de meterkast is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van brand, het is ook van belang zodat de schade wordt vergoed door de verzekering als er brand is geweest. In de meeste gevallen zal de verzekeraar altijd overgaan tot schade-uitkering omdat er meestal een grote brand ontstaat die het aantonen van verkeerde of gevaarlijke aansluitingen uitsluit. Maar wanneer een klein deel van je huis brandschade heeft en het blijkt dat ondeskundige aanpassingen de brand hebben veroorzaakt, wordt de schade in de meeste gevallen niet vergoed.

Leuk? post

Plaats een reactie