Een lichtplan voor je woning

Bij het inrichten van je huis denk je aan van alles, de meubels, de kleur verf op de muren, de vloer, de verwarming enzovoorts. Maar iets wat vaak wordt vergeten, is het opstellen van een lichtplan voor je woning. Verlichting bepaalt de sfeer en uitstraling in een huis en is daarom ontzettend belangrijk. Het is daarom handig om een lichtplan te maken voor in je huis. Hierin geef je aan waar je in een bepaalde ruimte licht wilt hebben, wat de uitstraling moet zijn en of er bijvoorbeeld functioneel licht of gezellig, warm licht moet zijn. Er zijn vier soorten verlichting waar je bij een lichtplan rekening mee moet houden.

Basisverlichting
Je moet altijd beginnen bij de basis. Daarom is het handig om te starten met de basisverlichting. Onder basisverlichting valt het licht dat ervoor zorgt dat er voldoende licht in een ruimte aanwezig is. Houd hierbij ook rekening met daglicht dat naar binnen schijnt. Bedenk vervolgens wat voor soort lampen je wilt hebben, bijvoorbeeld hanglampen of spotjes.

Functionele verlichting
Na de basisverlichting is het tijd om te bekijken wat je functioneel gezien met de verlichting in je huis wilt gaan doen. Licht boven een werkbureau is bijvoorbeeld weer anders dan licht boven een eettafel. Denk bijvoorbeeld ook aan wastafelverlichting, het is fijn om bij het opdoen van make-up een goede lamp te hebben waarop je alles goed ziet. Sommige plekken in huis kunnen ook meerdere functies hebben. Het is dan handig dat je het licht feller of warmer kan zetten met een dimmer.

Accentverlichting
Soms heb je in een bepaalde kamer of ruimte iets staan wat je extra wilt laten opvallen. Denk aan een mooi beeld of een bijzondere foto. Je kan er met accentverlichting voor zorgen dat deze plek in je huis extra opvalt. Hier kun je bijvoorbeeld spotjes voor gebruiken. Zorg er wel voor dat dit op een subtiele en stijlvolle manier gebeurd. Het moet niet lijken op een spot in een theater.

Decoratieve verlichting
Een van de belangrijkste soorten verlichting is decoratieve verlichting. Deze verlichting bepaalt de warme, sfeer en uitstraling in je huis. Denk hierbij niet alleen aan lampen, maar ook aan kaarsen en een open haard. De juiste soort verlichting kan ervoor zorgen dat je huis ineens een stuk gezelliger en intiemer oogt.

Kijk buiten deze soorten verlichting ook goed naar mensen om je heen die vaak langskomen. Oudere mensen hebben bijvoorbeeld veel meer licht nodig om goed te kunnen zien dan jongere mensen. Komt je oma vaak op bezoek, zorg er dan voor dat je de verlichting eventueel feller kan zetten. Vind je het moeilijk om te bepalen wat voor soort verlichting je in je huis moet gebruiken? Neem dan contact op met een bedrijf dat een lichtplan en advies op maat aanbiedt.

Leuk? post

Plaats een reactie