Een introductie in LED verlichting

Tegenwoordig wordt het al op veel plekken en voor verschillende doeleinden gebruikt: LED verlichting. De afkorting LED staat voor Licht Emitterende Diode. Emitterend staat voor licht uitstralend, een diode is het elektronisch onderdeel van de lamp die de elektrische stroom in goede banen leidt. De meest bekende kleur van LED verlichting is wit, welke wordt geproduceerd door een toevoeging van fosfor. Een zachte witte kleur wordt geproduceerd door het gebruik van goud.

Verschil met de gewone gloeilamp

De grootste verschillen tussen een LED lamp en een gewone gloeilamp zijn dat LED verlichting allereerst uiterst zuinig in gebruik is. Daarnaast wordt de lamp nauwelijks warm aan de buitenkant. Ook is de LED lamp tril- en schokbestendig.

Waar bij een gewone gloeilamp gebruik wordt gemaakt van gas, is er bij LED verlichting sprake van een vaste stof. Bovendien vinden de meeste mensen LED licht veel prettiger voor de ogen dan ander soort licht. Een LED lamp geeft 15 procent meer licht af dan een gewone gloeilamp.

Gebruik

LED tl verlichting is intussen in meerdere kleuren verkrijgbaar. Daarnaast kan een LED lamp worden voorzien van een dimmer, waardoor de gebruiksmogelijkheden worden uitgebreid. Met een dimmer kan men bijvoorbeeld denken aan feest- of kerstverlichting.

Dit soort licht wordt steeds vaker gebruikt voor in de auto. Een dergelijke lamp gaat tenslotte vele malen langer mee dan gewoon licht. Bovendien geeft LED verlichting een geheel andere uitstraling. Het lijkt wel scherper maar is tegelijkertijd zacht voor degene die naar het licht kijkt.

Ook komt dit licht vaker voor binnen kantoren. Het doet denken aan daglicht, dat in elk geval al beter is voor de gezondheid van mens. Men is veel minder moe aan het einde van de werkdag en heeft het gevoel alsof er geen extra licht aan staat. Daarnaast valt te spelen met gekleurd licht, dat veel mensen nog meer aanspreekt dan de meest gebruikte soorten LED lampen met alle reeds aanwezige voordelen.

Leuk? post