Brandbeveiliging door middel van ventilatie

Wanneer je veilig en fijn wilt wonen in je woning, vol met leefgenot en alles wat daarbij hoort, wil je natuurlijk gerust kunnen zijn dat er zo min mogelijk kan gebeuren. Bijna iedereen installeert hiervoor beveiligingssystemen tegen inbrekers en vanuit de overheid wordt er door middel van diverse spotjes geadviseerd om rookmelders en gasverklikkers te installeren. Dit zijn allemaal maatregelen die je zeker moet nemen, begrijp me niet verkeerd. Wanneer je echter grote stappen wilt nemen die je woning beveiligen tegen mogelijke brandgevaarlijke incidenten denkt niemand aan ventilatie. Dit terwijl ventilatie dé oplossing kan zijn voor een brandveilige woonomgeving. Hoe je dit realiseert leg ik je uit in deze blog.

Brandwerende ventielen

Brandwerende ventielen kun je tijdens een brand zien als kurk in de ventilatiekanalen van je woning. De werking van een ventiel is kinderlijk eenvoudig, maar enorm effectief. Het ventiel sluit zich wanneer deze temperaturen boven een ‘x’ aantal graden opmerkt. Dit zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de ruimte wordt afgesloten en daardoor kan rook en brand zich niet verder verspreiden.

Vlinderkleppen

Ventilatieventielen zijn niet vanaf een afstand in te regelen en dat zorgt logischerwijs voor een aantal nadelen. Wanneer je op zoek bent naar iets meer geavanceerde optie kun je kiezen voor vlinderkleppen. Vlinderkleppen zijn namelijk van afstand te reguleren en duurzamer in gebruik bij brandgevaarlijke situaties. Wanneer je kiest voor vlinderkleppen in mechanische ventilatie is het goed om te weten dat je niet zomaar alle vlinderkleppen zomaar in je ventilatiebuizen kunt plaatsen. Verschillende vlinderkleppen zijn geschikt voor verschillende capaciteiten en luchtdrukken.

Schakel de hulp in van een specialist

Vaak is er voor de installatie van ventilatieventielen en vlinderkleppen wat breekwerk nodig. Daarom is het verstandig om de hu;p in te schakelen van een specialist. Zij kunnen vaak heel precies berekenen welke ventilatie het meest geschikt is voor jouw situatie en voor jouw ventilatiesysteem.

Leuk? post