Amsterdam duurste stad voor studentenkamers

Het vinden van een studentenkamer valt vaak al niet mee. Je moet uitgenodigd worden op kijkavonden en dan het geluk hebben dat het klikt met de huidige huisgenoten. Een uitnodiging biedt namelijk geen zekerheid tot recht op de kamer. Als je dan al gekozen wordt, kom je maandelijks ook nog voor een relatief grote kostenpost te staan.

Hoe groot deze kostenpost is, hangt onder meer af van de stad, locatie en de grootte van de kamer. Ook hebben voorzieningen zoals een wasmachine, een schoonmaakster, een deurdranger of toegang tot Eredivisie Live invloed op dit budget. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat in Amsterdam de studentenkamers het duurst zijn. Je betaalt gemiddeld 33,80 euro per m2.

Het onderzoek is uitgevoerd door NU.nl die ruim 12.000 prijzen vergelijken heeft op websites zoals Kamer.nl, Kamers.nl en Kamernet.nl. Studenten betalen gemiddeld 559,40 in Amsterdam en krijgen hiervoor een kamer van 22,4 vierkante meter. Utrecht blijkt ook niet goedkoop, want daar kost een vierkante meter gemiddeld 25,13 euro.

Almere, Deventer en Delft zijn ook duurder geworden. Een studentenkamer kost daar gemiddeld tussen de 21,95 en 24,04 euro per vierkante meter. Je kunt dus beter in Apeldoorn, Heerlen of Schiedam gaan wonen waar je meer 12,29 tot 17,56 per vierkante meter neertelt. Helaas zijn daar minder opleidingen, waardoor het als studentenstad minder aantrekkelijker is.

Ontevredenheid huisbazen
Een woordvoerster van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) noemt de prijzen kwalijk, aangezien het om flinke bedragen gaat. Er zijn volgens haar nog te veel louche huisbazen die misbruik maken van studenten. De kamernood is hoog, waardoor de jongeren eigenlijk geen keuze hebben dan veel betalen.

Leuk? post