Waarom een buitenlandse studie?

Wil jij graag in het buitenland studeren? Proeven van een cultuur en land? De taal leren? Een onvergetelijke tijd beleven? Kies dan voor een tussenjaar! Je leert ontzettend veel wanneer je voor een bepaalde tijd naar het buitenland gaat. Is het niet de taal, dan is het zeker een hoop levenservaring.

Je kunt ervoor kiezen om na het examen van je middelbare school een tussenjaar in het buitenland door te brengen. Een buitenlandse stage of een master in het buitenland zijn ook waardevolle ervaringen. Je zult merken dat dit goed is voor je persoonlijke ontwikkeling en het is uiteraard een geweldig avondtuur.

Redenen om in het buitenland te gaan studeren

Er zijn natuurlijk genoeg redenen om in het buitenland te gaan studeren, maar voor sommige mensen is het fijn om deze opgesomd te zien. Daarom worden hier een aantal redenen beschreven.

Academische uitdaging

In het buitenland worden colleges gegeven die je in Nederland niet kunt volgen. Soms bieden de universiteiten in het buitenland ook een topopleiding binnen jouw vakgebied aan. Je leert hier meer op internationaal niveau te kijken naar het vakgebied en je leert tegelijkertijd een nieuwe taal.

Internationale ervaring

Ervaring leert dat werkgevers het een pre vinden wanneer werknemers buitenlandse ervaring hebben. Een tussenjaar of een buitenlandse studie onderscheid jouw CV van andere sollicitanten. Studenten die in het buitenland hebben gestudeerd of stage hebben gelopen hebben vaak een streepje voor, ze vinden sneller een baan en starten met een hoger salaris op de arbeidsmarkt. In de onderzoekswereld is het daarnaast belangrijk om een goed internationaal netwerk te hebben.

Persoonlijke ontwikkeling

Wanneer je een tijd in het buitenland hebt gewoond en gewerkt heb je veel aan je persoonlijke ontwikkeling kunnen werken. Het is natuurlijk een spannend avontuur en je moet een hoop zelf regelen. Vaak kom je sterker en ook wijzer terug. Je leert jezelf kennen en je leert een andere cultuur kennen.

De ervaring

Tijdens een langere periode in het buitenland leer je veel nieuwe mensen kennen en je leert een land en/of stad kennen. Je maakt kennis met een andere cultuur en je leert de nieuwe woonplaats echt kennen. Dit komt omdat je echt in een nieuwe stad woont en er niet als toerist bent. Wanneer je terug naar Nederland gaat zul je merken dat je met andere ogen naar vanzelfsprekende dingen kijkt.

Leuk? post