Wat te verwachten van een Hatha Yoga les

Yoga wordt meer en meer beoefend. Kamp je wat met stress of spanningen? Ongetwijfeld heeft iemand je dan al aangeraden om yogales te volgen. Maar wat is Yoga nu eigenlijk? Wat houdt een Hatha Yoga les in en waarom is Yoga zo goed voor het loslaten van stress en spanningen?

Wat is Hatha Yoga

Hatha Yoga is de oudste yogastijl. Hatha betekent koppig en Hatha Yoga heeft als doel om via doorzettingsvermogen of koppigheid jezelf op te leggen om controle uit te oefenen over je lichaam, je adem en je geest. Door middel van pranayama of ademhalingsoefeningen leer je je adem te controleren. De adem wordt gezien als de levenskracht, wat je nodig hebt om te overleven. Een klassieke hatha yogales start met ademhalingsoefeningen. De Vuurademhaling is belangrijk om je lichaam op te warmen en te activeren. Het vergroot je longcapaciteit en zuivert de keel, neusholte en schedel. Dankzij de Afwisselende Neusademhaling (Anulom Vilom) breng je de rechter en linker hersenhelft in evenwicht. Dit creëert mentale en fysieke rust en balans. Je gedachten komen tot rust en ook fysieke spanningen worden gereduceerd.

Een Hatha Yoga les is gekenmerkt door het afwisselen van inspanning en ontspanning. Na één of meerdere inspannende oefeningen volgt telkens een ontspanning en/of een rustige houding. Op deze manier blijf je in contact met je lichaam en observeer je de effecten van de voorbije oefeningen.

Structuur van een Hatha Yoga les

Klassieke Hatha Yoga volgens Indiase traditie werkt volgens de chakra’s of energiecentra. Je begint met het stimuleren van de kruin chakra en gaat zo stapsgewijs naar beneden tot aan de wortelchakra. Het doel is om het lichaam te zuiveren. Tijdens de oefeningen activeer je bepaalde klieren en stimuleer je afvalstoffen om het lichaam te verlaten.

Een yogales eindigt telkens met een deugddoende eindontspanning. In de Lijkhouding, Savasana, lig je een bepaalde tijd en observeer je je lichaam en je adem. Vervolgens laat je het lichaam los en geef je je over aan de ontspanning. Deze eindontspanning zorgt ervoor dat de voorbije houdingen dieper kunnen inwerken en dat eventuele spanningen helemaal losgelaten worden.

Naast ontspanning en flexibiliteit bouw je dankzij Hatha Yoga ook kracht op. Je leert je lichaam controleren en spieren ontwikkelen. Hierdoor kunnen bepaalde kwalen zoals rugpijn en schouderpijn verlicht worden omdat het ontwikkelen van spierkracht ervoor zorgt dat je lichaam beter ondersteund wordt.

Hatha Yoga is een goede yogastijl als je op zoek bent naar zowel een actieve als ontspannende les. Het activeert zowel Yin als Yang energie en is heel efficiënt om je mentaal en fysiek in balans te brengen. Binnen Hatha Yoga zijn er nog verschillende variaties, zoals Power Hatha Yoga, Gentle Hatha Yoga, enzovoort. Afhankelijk van je ervaring in yoga en je persoonlijke noden kan je hier nog een onderscheid in maken. Uiteraard is een les ook heel erg afhankelijk van de docent. Iedere yogadocent geeft les in zijn of haar eigen stijl. Het is belangrijk om een goed gevoel te hebben bij de docent zodat je maximaal van je les kan genieten. Ik kan je alvast de lessen Hatha Yoga Doetinchem en Hatha Yoga Varsseveld ten strengste aanraden!

Leuk? post

Plaats een reactie