Veelgemaakte fouten tijdens portretfotografie

Het overkomt de beste, zeer tevreden na een portretshoot sluit je de studio. De klanten lopen lachend de studio uit en je transporteert de foto’s vanaf je camera naar de computer en bekijkt het resultaat. Ineens zie je het, net dat ene foutje waardoor eigenlijk de hele foto onbruikbaar is geworden. Het kan een foutje zijn in je instellingen, maar ook te maken hebben met de achtergrond of het interieur. Het is menselijk en overkomt iedere fotograaf wel eens, maar dat maakt het niet minder vervelend. Lees hier de meest voorkomende fouten, opgesomd door LINK fotografie!

Er groeit iets uit je hoofd!

Vergeten te checken wat er op de achtergrond staat? Wellicht heb je net een stroompaal, raar verkeersbord of een ander voorwerp mee gefotografeerd. En laat dat nou precies achter het hoofd van je model staan. Oeps! Check dus altijd de omgeving.

Te veel afstand

Veel fotografen maken de fout om te ver van hun model of onderwerp af te gaan staan. Dat is begrijpelijk wanneer je bijvoorbeeld een trouwjurk geheel op de foto wil hebben. Maar in veel andere gevallen is het juist mooier om details te fotograferen. Bedenk je dus waar het om gaat bij het onderwerp en zorg dat dat er goed op staat.

Onderwerp in het midden

Het is verleidelijk om je model precies in het midden van de foto te zetten, alleen wordt dat punt vaak ook gebruikt om scherp te stellen. Bedenk dat dus op tijd en pas de compositie aan. Als je dan namelijk niet opnieuw kadert, krijg je veel loze ruimte die niet helemaal scherp is. Een tip is om de regel-van-derden toe te passe in je foto.

Geen kijkruimte in je foto

Het is een bekende regel dat het wegkijken uit de camera een mooi effect kan geven. Maar, let er dan wel op dat er genoeg kijkruimte is in de foto. Doe je dat niet? Dan ‘botst’ het model op de rand van de foto.

Onscherpe ogen

Scherpe ogen zijn het allerbelangrijkste voor een portretfoto. Als iemand zijn ogen niet scherp zijn, zie je dat meteen! Een trucje dat vaak wordt gedaan door fotografen is werken met een kleine scherptediepte, dan is de achtergrond mooi onscherp. Het gevaar is dus dat je onscherpe ogen creëert en dat is zonde van de foto.

Leuk? post