Hoe komt het dat een cruiseschip blijft drijven?

Cruiseschepen zijn er in allerlei soorten en maten, maar de meesten kennen cruiseschepen als boten die honderden of zelfs duizenden mensen vervoeren. Het zijn de wetten van de natuurkunde die de enorme schepen in het water kunnen laten drijven, maar hoe werkt dat precies? Lees hier het antwoord zodat je weet hoe het zit (of drijft in dit geval) wanneer je de volgende keer op cruise vakantie maakt!

Archimedes

Het laten drijven van een object in vloeistof heeft alles te maken met de wet die de Griekse geleerde Archimedes ontdekte (en die ook vernoemd is naam hem). Deze wet van Archimedes zegt dat wanneer een object in een vloeistof geplaatst wordt, deze een opwaartse stuwkracht ondervindt die gelijk is aan het gewicht van de vloeistof waarin hij is geplaatst. Dat wil zeggen dat het object blijft drijven wanneer hij zijn eigen gewicht aan vloeistof verplaatst heeft.

Dichtheid van water

Om te blijven drijven moet een kubieke meter cruiseschip lichter zijn dan een kubieke meter water. Dat wil zeggen dat de dichtheid van de boot dus kleiner moet zijn dan de dichtheid van water. Dat lukt over het algemeen makkelijk aangezien de buitenkant van het schip is gemaakt van een staalsoort en verder veel lucht bevat. Lucht heeft een lichtere dichtheid dan water en dat zorgt ervoor dat het schip blijft drijven.

Zelf een keer een cruisereis maken?

Door de wet van Archimedes blijven (cruise)schepen, zowel groot als klein, dus drijven. Heb je een andere vraag over cruiseschepen of heb je interesse in een cruise vakantie naar een uitdagende bestemming? Kijk dan eens op de website van VakantieXperts. Zij bieden diverse cruises aan naar diverse bestemmingen in Europa en buiten Europa. Cruise bijvoorbeeld naar Noorwegen of naar de Caribische eilanden. Bekijk het actuele aanbod hoogwaardige cruisereizen en maak de reis van je leven!

3.7/5 - (3)