Dingen die je moet doen in Utrecht

Utrecht is qua grootte de vierde stad van Nederland en wint steeds meer aan populariteit. De stad ligt centraal en is gemakkelijk bereikbaar. Met het NS hoofdkantoor binnen haar grenzen is Utrecht perfect aangesloten op het openbaar vervoer netwerk. Het is aan te raden om naar Utrecht te reizen per trein: het station ligt op loopafstand van de binnenstad, de meeste bezienswaardigheden en dingen die je moet doen in Utrecht. Wie besluit om met de auto te reizen moet er rekening mee houden dat parkeren Utrecht een kostbare aangelegenheid is. De historische binnenstad biedt weinig parkeergelegenheid en parkeergarages zijn duur. Parkeren Utrecht kan voordeliger door te kiezen voor een P+R locatie aan de rand van de stad en vervolgens per sneltram naar de binnenstad te reizen.

Centraal punt is de Domkerk met de losstaande Domtoren. Deze beklimmen is bijna een must: het is de hoogste kerktoren van Nederland die een schitterend uitzicht biedt over de stad en wijde omgeving. De fraaie kerk grenst aan het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht en heeft een prachtige kloostertuin met middeleeuwse elementen. Vergelijkbaar is de Oude Hortus aan de Langestraat, een historische tuin achter het Universiteitsmuseum.

Het Universiteitsmuseum laat collecties van de Universiteit Utrecht zien en is een van de musea die Utrecht herbergt. Het Centraal Museum toont naast de stadsgeschiedenis, oude maar ook hedendaagse kunst, vormgeving, mode en architectuur. Beroemd is de collectie van Dick Bruna. Het Rietveldt-Schröderhuis, naar ontwerp van architect en meubelmaker Gerrit Rietveldt, en Museum Oud Amelisweerd, beide aan de rand van de stad gelegen, horen bij het Centraal Museum. Uniek in Utrecht, kapittel van het aartsbisdom, is het Museum Catharijneconvent met religieuze kunst. Ook Sterrenwacht Sonnenborgh is een bezoek waard. Het is gevestigd aan de rand van het Museumkwartier in een van de door Karel V gebouwde verdedigingswerken aan een van de singels. Het Spoorwegmuseum hoort bij Utrecht als NS knooppunt en bijzonder is Museum Speelklok, gevestigd in de voormalige Buurkerk.

Utrecht is booming. De smalle, pittoreske straatjes en steegjes in de historische binnenstad vormen het decor voor een winkelstad bij uitstek. Je kunt er bovendien heerlijk eten en drinken in een van de vele restaurants en cafés. Een rondvaart door de prachtige oude singels en langs de werf aan de Oude Gracht vormt een absoluut en onvergetelijk hoogtepunt evenals een stadswandeling langs de talrijke oude hofjes en kerken in de historische hoofdstad van het aartsbisdom.

canal-933255_640

Leuk? post