De trend van nu: landschapsfotografie

Wellicht hangt het samen met de trend om verre reizen te maken, maar landschapsfotografie is immens populair. Er zijn veel bekende fotografen die prachtige kiekjes delen via onder andere social media. Verschillende accounts posten dag na dag de mooiste plaatjes. Opvallend is dat daar veelal uitgestrekte landschappen tussen zitten. LINK fotografie is expert in fotografie en geeft ons tips voor de perfecte landschapsfoto.

Kies de juiste lens

Een lens die in bijna alle gevallen erg handig is, is de groothoeklens. Door deze lens te gebruiken, krijg je veel van de gehele omgeving op de foto. En dat is natuurlijk wat je wil! Een zo´n breed mogelijke landschap op je foto. Maak je een foto van een licht heuvelachtig landschap? Dan kan het zijn dat bij een groothoeklens, de heuvels snel ietwat wegvallen. Kies dan voor een telelens. Zo kun je net wat meer inzoomen op details. Denk aan een huisje dat ergens staat in het uitzicht, of misschien een mooie tak of boom. Speel met de omgeving door objecten die in het landschap staan, te betrekken in je foto. Dat zorgt ervoor dat je als kijker wordt meegenomen in de foto en de foto een verhaal gaat vertellen.

Check het weerbericht

Bekijk voordat je naar buiten gaat met al je dure fotografie spullen, altijd even het weerbericht. In het geval van regen, is het slim om je camera en accessoires goed te beschermen. Gebruik daarnaast ook juist het weer als inspiratie. Zo kan een zonsopgang of zonsondergang net dat bijzondere effect aan een foto geven. Een laagstaande zon geeft namelijk een mooi beeld aan kleuren aan de lucht zoals oranje en rood. Maar denk ook het mysterieuze effect van mist, of het agressieve van bliksem. Het professioneel vastleggen van een bliksem, vraagt wel om wat ervaring. Je moet precies de juiste instellingen hebben, wat betreft sluitertijd en ISO-waarde. En daarnaast is het natuurlijk ook een geluksmomentje.

Lijnen in het landschap

Wanneer je goed kijkt, kun je bij bijna ieder landschap lijnen ontdekken. Is het niet de horizon, dan zijn het wel andere prachtige lijnen. Denk aan wegen op een berg, de kustlijn, de boomgrens en ga zo maar door. Het geeft je foto extra kracht en energie wanneer je daarop inspeelt. Het is natuurlijk niet altijd zo dat je mooie lijnen en vormen in het landschap kunt ontdekken. Maar probeer hier altijd op te letten. Je zult merken, wanneer het een aantal is gelukt dit vast te leggen, het vanzelf gaat!

Gebruik een statief

Een statief is een veel gevallen een handige accessoire, zelf wanneer de objecten op je foto gewoon stil staan. Het maakt niet uit hoe langzaam de sluitertijd is, dankzij een statief kun je namelijk je diafragma kleiner zetten (een groter getal dus). Hierdoor krijg je meer scherpte in de gehele foto. En, wanneer je de ISO waarden laag houdt, voorkom je ruis. Heb je juist wel bewegende beelden? Ook dan is een statief natuurlijk handig. Door een lange sluitertijd in te stellen, ontstaat er bijvoorbeeld bij bewegend water een prachtige zachte gloed.

Leuk? post