De meest bekende pianostukken

De piano is een instrument die luisteraars kippenvel bezorgt. Door de imponerende klanken is het publiek bij concerten dan ook muisstil. Naast een eigen repertoire spelen pianisten ook vaak bekende pianostukken van bijvoorbeeld Beethoven, Mozart en Bach. Kent u de bekende pianostukken die wij in dit overzicht laten zien?

#1 Beethoven: Fur Elise

Wanneer u aan bekende pianostukken denkt dan is Fur Elise – van componist Ludwig van Beethoven – waarschijnlijk een van de eerste stukken waar u aan denkt. Dat vinden wij niet vreemd, want Fur Elise wordt toch wel het populairste pianostuk aller tijden genoemd.

Naast dat het pianostuk gewoonweg prachtig gecomponeerd is en de uitvoering van Beethoven uitmuntend is, hangt er ook een mysterieus verhaal rondom het muziekstuk. Al twee eeuwen vraagt men zich namelijk af wie Elise is, de vrouw waaraan Beethoven het pianostuk opdroeg.

Er zijn mensen die ervan uitgaan dat het muziekstuk eigenlijk Fur Therese zou moeten heten, maar dat het verkeerd is geïnterpreteerd door het slechte handschrift van Beethoven. Beethoven zou het stuk namelijk opgedragen kunnen hebben aan studente Therese von Malfatti waar Beethoven verliefd op was. Hij had haar daarvoor namelijk tevergeefs ten huwelijk gevraagd. Anderen wijzen zangeres Elisabeth Röckel als de echte Elise aan. Wie de echte vrouw is waaraan Beethoven het pianostuk heeft opgedragen zullen we nooit weten, maar maakt dat het pianostuk niet extra indrukwekkend?

#2 Beethoven: Moonlight Sonata

Dat de componist, musicus en dirigent Beethoven invloedrijk is geweest blijkt uit de bekendheid van zijn muziekstukken. Naast Fur Elise is ook Moonlight Sonata een pianostuk dat bekend is bij velen. Met name het eerste stuk van Moonlight Sonata is herkenbaar voor de meeste mensen.

#3 Bach: Minuet in G Majeur

Naast Beethoven was Johann Sebastian Bach een beroemde componist. Een van zijn meest bekende pianostukken is Minuet in G Majeur. Dit pianostuk is in Nederland vooral bekend als muziekstuk dat bij de paddenstoelen van de Efteling wordt gebruikt.

#4 Mozart:  Piano Concerto No. 21

We willen het overzicht van bekende pianostukken graag afsluiten met de pianist en componist Wolfgang Amadeus Mozart. Om precies te zijn met het bekende pianostuk Piano Concerto No. 21. Van de 27 pianoconcerten die Mozart in zijn leven componeerde is nummer 21 het meest bekend geworden.

Bent u zelf ook in het bezit van een prachtige piano en heeft u verhuisplannen? Laat uw geliefde piano vervoeren door een verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in piano verhuizingen.

 

Leuk? post