Culinair Portugal

Eten is een belangrijk onderdeel van de Portugese cultuur. De Portugezen stoppen weinig energie in het ontbijt, maar trekken heel wat uit de kast voor de bereiding van de lunch en het diner. De Portugese keuken is echter niet in hokje te plaatsen, gezien alle buitenlandse invloeden waar het land in het verleden aan is blootgesteld.

Vlees en wijn

Het eigen land biedt de bevolking een breed scala aan heerlijke producten. Portugal kent geen hoge bevolkingsdichtheid, wat betekent dat er ruimte genoeg is om vee te houden. De uitgestrekte kust van Portugal zorgt ervoor dat er een overvloed is aan vis en zeevruchten. Het is dus niet gek dat de Portugezen dol zijn op vlees en vis. Echte vleeseters kunnen hier helemaal hun hart ophalen. Naast de vele veehouderijen kom je in Portugal ook veel olijfbomen tegen, wordt er veel heerlijke groente en een kleurrijk palet aan fruit verbouwd. Verder zullen wijnliefhebbers zich ook zeer goed vermaken in Portugal.

Zeevaarders

Portugal ligt voor een groot gedeelte aan de zee en was vroeger een prominente aanlegplek voor zeelieden en ontdekkingsreizigers. De mensen die aan land kwamen, namen allemaal hun eigen cultuur mee en dus ook hun eigen eetgewoonten en recepten. Al deze verschillende invloeden zijn vandaag de dag nog steeds terug te zien in de Portugese keuken en daarom is deze keuken niet in een hokje te stoppen. Zo zijn Portugezen gek op kruiden. Die zijn destijds Portugal binnengekomen vanuit het oosten. Turkije en Noord-Afrika introduceerden suikerproducten in en je zal af en toe ook een Braziliaanse invloed tegenkomen.

Typisch Portugees

Hoewel de Portugese keuken niet echt te definiëren is, kan wel gesteld worden dat een maaltijd meestal vrij eenvoudig is, maar zeer smaakvol. Maaltijden bestaan doorgaans uit een flink stuk vlees of vis met aardappels of rijst. Hierbij wordt vaak een salade geserveerd met daarin een uitje en tomaten. Het ligt eraan in welke streek je bent wat voor maaltijd je kan verwachten, omdat er veel streekgerechten zijn. Ben je op vakantie in Portugal dan is het
zeker een aanrader om eens een streekgerecht te proberen.

Reizen naar Portugal

Binnen nog geen drie uur vliegen ben je al in Portugal. Veel mensen boeken daarom een last minute Portugal om een paar dagen te genieten van het weer, het eten en het land. Het leven in Portugal is niet duur en ook een vlucht hoeft niet veel geld te kosten als je goed de aanbiedingen in de gaten houdt.

Leuk? post