5 tips om te vliegen met je drone

Wil je een drone kopen of heb je er net een gekocht? Ermee vliegen is natuurlijk geweldig, maar het is handig om deze 5 tips in gedachten te houden. Zo kun je de kans op ongelukken en crashes verkleinen.

  1. Het is altijd verstandig voor gebruik van je drone te weten wat kan en niet kan. Lees eerst de gebruiksaanwijzing door. Als je goed weet waar alles zit en wat het doet, kun je er veel beter mee aan de slag. Bereid je ook goed voor door te weten wat de regelgeving in Nederland is, die geldt voor het vliegen met drones.
  2. Voer voor je gaat vliegen altijd een controle uit van je drone. Kijk of alle onderdelen goed vastzitten en alles goed werkt. Check de accu (neem reserve accu’s mee) en de controller. Leer jezelf aan dit elke keer te doen.
  3. Zeker als je voor het eerst met je drone wilt gaan vliegen, ga dan naar een rustig gebied. Let op hoogspanningsmasten, kabels, sloten en palen. Zorg ook dat je nooit boven mensenmassa’s vliegt. Drones kunnen zwaar zijn en de propellers scherp, ze kunnen mensen verwonden als ze naar beneden vallen. Vlieg ook niet boven gebouwen en wegen. Zorg dat je de ruimte hebt om te oefenen en let erop dat de ondergrond vlak is, zodat je drone straks veilig kan landen.
  4. Leer het apparaat kennen en neem hier de tijd voor. Oefen rustig, haal niet meteen te gekke stunts uit, kijk niet de eerste keer hoe hoog of snel de drone kan gaan. Stuur voorzichtig en rustig. Gebruik ook de GPS als die aanwezig is, en zet de instelling niet meteen op manual. Je kunt veilig oefenen met modes voor beginners. Op koopjedrone.nl kun je drones kopen met deze instellingen en functies.
  5. Let op de veiligheid van jezelf en anderen. Plan je vlucht: let op het weer. Ga niet vliegen bij harde wind. Houd het niveau van de accu in de gaten, zodat je drone veilig terug kan keren. Vlieg niet te hoog met je drone. Sommige drones kunnen al een hoogte van 300 meter bereiken (zoals de JJRC H12C, te koop op koopjedrone.nl). Maar hoe hoger je vliegt, hoe meer medegebruikers van het luchtruim je tegen kunt komen, zoals helicopters en zweefvliegtuigen. Als je drone een camera heeft, respecteer de privacy van anderen. Vlieg niet boven tuinen en ramen.

drone-1040414_640

Leuk? post