Zweetvoeten (hyperhidrosis plantaris)

ZWEETVOETEN ( hyperhidrosis plantaris)

Degene die daar last van heeft denkt maar één ding: hoe kom ik er vanaf. Na een intensieve dag gaan de schoenen uit en dan komt de zweetlucht je al tegemoet. De sokken stinken ook en dan denk je: wat zou de oplossing zijn? Je hoeft er niet mee te blijven lopen want er zijn een paar oplossingen om van de zweetvoeten af te komen of ze te verminderen.

WAARDOOR ONTSTAAN ZWEETVOETEN?

Ieder mens heeft schimmels en bacteriën die over het lichaam verspreid zijn. Je voeten bevatten ongeveer 200.000 zweetklieren en verliezen per dag ongeveer 0,25 liter vocht. Door het dragen van dichte schoenen wordt een broeikas gecreëerd waarin bacteriën goed gedijen. Ze leven van de huidschilfers die wij verliezen.

Door vochtige voeten wordt de huid weker waardoor die sneller kan beschadigen en de schimmels vrij spel krijgen. Meestal openbaart zich dat tussen de tenen. De voeten voelen veelal koud aan. Uiteindelijk kunnen door zweetvoeten voetschimmels en/of kalknagels ontstaan.

Zweetvoeten kunnen ook ontstaan door:

Stofwisselingsstoornis, lage bloedsuikerspiegel, emotionele factoren, overactieve schildklier en een afwijking van de zenuwen die te maken hebben met de zweetproductie.

 

OORZAKEN WAAR JE ZELF INVLOED OP KUNT HEBBEN

– verkeerd materiaal van sokken en/of schoenen

– draag katoenen sokken (die het vocht absorberen)

– sokken wassen op 60 graden doodt de bacteriën

– leren schoenen “ademen”

 

wissel 2x per dag schoenen (voeten komen uit warmte en vocht)

zonder schoenen lopen houdt je voeten “droog”

–         stress en angst

–         hevige lichamelijke inspanning

–         slechte conditie

–         teveel alcohol

–         slechte hygiëne

–         voeten goed droogmaken na het douchen (vooral tussen de tenen)

–         speciale voetencrème en talkpoeder (houdt uw voeten droog)

 

MIDDELEN TEGEN ZWEETVOETEN

Houten schoenspanners houden uw schoenen in model. Mahonie en ceder halen het zweet uit uw schoenen doordat deze houtsoorten de eigenschap hebben vocht op te nemen.

Spray (pedispray) bevat werkzame stoffen als alcohol, kamfer, propeen, zink, natriumlactaat, vitamine E, glycerine en farnesol. Ze zorgen er voor dat het zweten niet alleen afneemt maar ook doodt het de bacteriën.

Pedispray staat bekend als een van de beste middelen tegen zweetvoeten.

 

Jodium

Jodium heeft een antibacteriële werking, hetgeen inhoudt dat het de bacteriën op uw voeten zal doden.. Tweemaal per dag insmeren en oude sokken aantrekken zodat u geen vlekken in uw goede sokken zal krijgen. Het zal de bacteriën en de vieze geur laten verdwijnen.

 

Eelt verwijderen

–         eelt zacht maken in een voetenbad. Dit kan met badzout, bruistablet en er is ook een speciaal eeltweekextract verkrijgbaar.

–         eelt weg raspen of vijlen met een special scrub of puimsteen. Bij een oudere en dikkere eeltlaag is het beter om een eeltvijl of special mesje te gebruiken. Een pedicure is ook een optie.

–         Behandeling met visjes (de garra rufa vis)

Leuk? post