Zwanger op vakantie? Wij geven tips!

Vakantie geboekt tijdens je zwangerschap? De fijnste periode om te gaan is tussen de 4 en 6 maanden zwangerschap. Over het algemeen heb je dan het minste last van bijwerkingen zoals misselijkheid of vermoeidheid. Naast de periode van vertrek zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Pretecho&zo weet alles van zwangerschappen en geeft ons tips!

Medische info

Vertel altijd tegen je verloskundige wat je vakantieplannen zijn. Zij kunnen je adviseren over het dichtstbijzijnde ziekenhuis op je bestemming. Idem dito voor andere medische voorzieningen! Wil je naar een derdewereldland? Kijk dan naar de privéklinieken daar. Over het algemeen zijn deze wat hygiënischer dan de lokale ziekenhuizen. Daarnaast is het aan te raden een zwangerschapsverklaring en kaart mee te nemen. Hierop staan alle medische gegevens die een arts hoort te weten. Ook handig is het telefoonnummer van je huisarts of gynaecoloog op te slaan in je telefoon.

Verzekering

Er zijn een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Zo voorkom je oncomfortabele momenten of kosten. Onverwachtse ziekenhuisbezoekjes kunnen soms erg duur worden. Check daarom van te voren of je zorg- en reisverzekering alles dekken, en verzeker – indien nodig – bij.

Vliegen

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Probeer dan bij het inchecken een stoel aan het gangpad te regelen. Hierdoor kun je gemakkelijk op en neer lopen of plassen tijdens de vlucht. Dit is niet alleen fijn voor je zelf, je zorgt er ook voor dat je bloeddoorstroming goed blijft. Trek kleding aan die lekker los zit en waar je makkelijk in kunt bewegen. Tijdens het vliegen zet je lichaam ietsje uit, dus een strakke broek kan behoorlijk vervelend gaan zitten. Idem dito geldt voor je schoenen.

Buitenlandse ziektes

Wanneer je zwanger bent, mag je amper antimalariamiddelen nemen. Enkel Paludrine en Nivaquine zijn toegestaan. Deze bieden echter nooit 100% bescherming tegen deze ziekte, waardoor het beter is om landen met malariagebieden te vermijden. Daarnaast moet je jezelf ook goed laten informeren over andere vaccinaties. De prikken DTP, Tyfus en Hepatitis A mogen wel worden gegeven, gele koorts bijvoorbeeld niet.

Algemene tips

Er zijn nog een aantal algemene tips die vervelende kwaaltjes op vakantie helpen te voorkomen. Om geen ‘zwangerschapsmasker’ te krijgen, is het belangrijk niet al te veel in de zon te gaan zitten. Dit wordt een masker genoemd omdat je dan bruine vlekken in je gezicht krijgt. Tot slot geldt natuurlijk dat je voldoende water (uit flessen!) moet drinken, alleen eten als je het vertrouwt of vegetarisch en natuurlijk de tijd nemen. Je bent sneller moe dus doe het rustig aan!

Leuk? post