Werken in de zorg

Uit een recent onderzoek van Effectory is gebleken dat de gemiddelde bevlogenheid van mensen die in de zorg werken, lager is dan die van mensen die werken in het bedrijfsleven.

Bij dit onderzoek werden 800 organisaties in verschillende sectoren onder de loep gelegd en met elkaar vergeleken.

Dit zijn opmerkelijke resultaten omdat mensen in de zorg er voorheen juist om bekend stonden erg gepassioneerd en bevlogen te zijn. Zo stonden mensen in de zorg bekend als mensen die energie krijgen van hun werk en die werk als een bepaalde roeping zien. Voorheen namen mensen in de zorg de onregelmatige werktijden en de minder goede financiele beloning maar voor lief. Uit het onderzoek is gebleken dat dit niet langer het geval is. Hierbij kwam namelijk naar voren dat in bijna alle sectoren in het bedrijfsleven de bevlogenheid stukken hoger ligt dan bij mensen die in de zorg werken.

Vanwaar deze mindere bevlogenheid in de zorg?

Wanneer men werknemers in de zorg de vraag stelt waarom er een mindere bevlogenheid is voor hun werk, komen bijna altijd dezelfde antwoorden naar voren. De continue reorganisaties, bezuinigingen, onzekerheden, langdurige hoge werkdruk, toenemende administratieve verplichtingen (die ten koste gaan van de tijd voor clienten/ patienten) en de steeds mindere mogelijkheden om zelf iets te regelen of ondernemen. Hierdoor voelen steeds meer medewerkers zich als een onderdeel van de machine en minder een zorgzame werknemer die zijn best doet om cliënten en patiënten goed te verzorgen en behandelen.

Werkgevers in de zorg, zouden de taak op zich moeten nemen om de bevlogenheid van werknemers weer te verhogen. Of het nou gaat om verpleging in Helmond, een zorginstelling in Den Haag of een bejaardenhuis in Groningen, de werkgevers zouden hun best moeten doen om werknemers weer te motiveren.  Het is duidelijk dat het noodzakelijk is om te flexibiliseren en bezuigingen, maar werkgevers zouden meer moeite moeten doen om werknemers erbij te betrekken en te motiveren.

Leuk? post