Welke workout mogelijkheden heb ik?

Er wordt steeds meer waarde gehecht aan sporten en actieve beweging. Wandelen en fietsen blijven voor velen dagelijkse kost maar ook zwemmen, bootcamps, fitness en crossfit zijn populair. Wanneer je niet zeker wat welke manier van beweging bij je past is het natuurlijk lastig om te beginnen. In dit artikel kom je meer te weten over de verschillende mogelijkheden.

Zwemmen en watersporten

Voor de echte waterratten onder ons is er van alles mogelijk. Recreatief zwemmen samen met de kids in een zwembad bijvoorbeeld maar voor een echte workout kom je al snel terecht bij wedstrijdzwemmen of waterpolo. Bij wedstrijdzwemmen zijn techniek, kracht en uithoudingsvermogen erg belangrijk. Een van de zwaarste takken bij wedstrijdzwemmen is bijvoorbeeld de vlinderslag. Zwemsport is een de meeste gevallen echter wel een individuele sport, tenzij je in estafette zwemt. Waterpolo daarentegen is een echte teamsport waarbij je continu bovenwater moet zijn en hard moet kunnen gooien. Het bovenwater blijven en zwemmen naar de bal is al een workout op zichzelf.

Fitness, crossfit of toch bootcamp?

In iedere stad en in veel dorpen zijn wel één of meerdere sportscholen te vinden. Deze variëren in prijs, grote en de mate van begeleiding. Probeer dan ook altijd een gratis proefles zodat je de sfeer kunt proeven zodat je niet direct aan een contract vast zit.

In de sportschool worden voornamelijk cardio- en krachttraining beoefend of te wel: fitness. Bij cardio kun je denken aan fietsen, hardlopen, de crosstrainer, roeien en touwtje springen. Krachttraining richt zich afhankelijk van het schema vaak op verschillende spiergroepen. Iedere spiergroep heeft andere oefeningen zodat alle spieren verdeeld over de week getraind kunnen worden. Fitness doe je in veel gevallen in je eentje of met een trainingspartner. Je trainingspartner schiet je te hulp zodra je met zware gewichten bezig bent, zo kun je veilig je limiet behalen. In deze sportscholen worden ook steeds meer groepslessen georganiseerd. Train je graag in groepsverband dan is een ideale mogelijkheid.

Wanneer je de traditionele fitness beu bent is crossfit een uitdagende sport om te beoefenen.run-1749410_640 Bij de crossfit box zal iedere dag een nieuwe WOD(Workout of the day) worden opgesteld. Je kunt dus iedere dag andere crossfit oefeningen uitvoeren mocht je dit aan kunnen. Het grootste voordeel van crossfit is dat de trainingen veelal korter duren dan traditionele fitness en je je focust op uithoudingsvermogen en functionele kracht. Functionele kracht wil zeggen dat je traint op bewegingen die je ook in het dagelijks leven maakt. Denk hierbij aan tillen, springen en traplopen. Tijdens de eerste trainingen wordt voornamelijk techniek aangeleerd. De uitvoering van oefeningen is belangrijker dan het gewicht. Dit zul je dan ook leren wanneer je bij bijvoorbeeld PhysiQ Fitness in Roosendaal aan de slag gaat.

Naast groepslessen, crossfit en fitness wordt ook bootcamp steeds populairder. Bootcamp is een training die in groepsverband in de buitenlucht wordt beoefend. Hierbij worden nauwelijks apparaten gebruikt en in mindere mate hulpmiddelen. Het overgrote deel van de oefeningen kun je direct uitvoeren, voor sommige zijn kleine hulpmiddelen zoals pionnen of touwen gewenst. Wanneer je graag buiten traint is dit een van de betere workouts in groepsverband.

5/5 - (1)