Wat te doen tegen spierpijn?

Bewegen is goed voor je, dat weet vrijwel iedereen. Het enige nadeel van trainen is de spierpijn die je vaak de dagen erna hebt. Helaas hoort dit er een beetje bij, het betekent namelijk dat je in ieder geval je best hebt gedaan. Pas er altijd wel op dat je geen grenzen over gaat, spierpijn is niet altijd goed. Heb je toch spierpijn? Dan hebben we een aantal tips voor je.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals met veel dingen geldt ook voor spierpijn: voorkomen is beter dan genezen. Probeer er daarom voor te zorgen dat je na je training geen spierpijn krijgt. Dit doe je door een goede warming-up te doen van tevoren en door na je training een cooling-down te doen. Dit is erg belangrijk om je spieren soepel te houden. Je bereidt je lichaam voor op de inspanningen en je zorgt er met de cooling-down voor dat je lichaam niet te snel afkoelt. Qua warming-up zijn rustige rek- en strekoefeningen altijd goed. Voor een cooling-down gaat het om de doorbloeding. Denk aan goed uitlopen en stretchen.

Rust en warmte

Is het je niet gelukt om spierpijn te voorkomen? Geef je lichaam dan voldoende rust, maar blijf wel in beweging. Ga dus niet passief op de bank liggen. Stretch rustig wat spieren en maak bijvoorbeeld een korte wandeling. Is de pijn ondraaglijk? Dan kun je wat pijnstillers met licht ontstekingsremmende werking innemen. Ook zijn er zalfjes die je op de huid rondom de pijnlijke spieren kunt smeren. Dit biedt vaak wat verwarmend en pijnstillend. Het nemen van een warm bad of een warme douche is natuurlijk ook erg fijn voor je spierpijn.

Ga niet forceren

Hoe vaker je traint, hoe minder last je zult hebben van spierpijn. Dit geldt natuurlijk alleen als je niet gaat forceren. Forceren is nooit goed voor je spieren. Ga ook nooit met veel spierpijn trainen. Dit kan zorgen voor ernstige blessures. Heb liever wat geduld en begin als je spierpijn over is weer rustig met trainen. Natuurlijk zijn er sporten die voor meer spierpijn zorgen dan andere sporten. Denk bijvoorbeeld aan CrossFit. Deze sport verlegt namelijk je grenzen. Dit betekent dan weer wel dat het veel effect zal hebben op je lichaam.

Leuk? post

Plaats een reactie