Wat is Osteoporose?

Om stevig te blijven is het voor de botten noodzakelijk dat voldoende kalk (calcium) krijgen. De aandoening osteoporose komt voor bij mensen die onvoldoende kalk binnen krijgen. De botten verliezen botmassa en structuur met als gevolg dat ze langzaamaan steeds brozer worden. Het vervelende van osteoporose is dat men er vaak niets van merkt zolang er bijvoorbeeld geen botbreuk plaatsvind.  Zo kan het gebeuren dat er al 30% van de botmassa verloren is gegaan, zonder dat u het zelf in de gaten heeft.

Wat zijn de gevolgen van osteoporose?

Botbreuken

De meeste mensen komen er achter dat ze osteoporose hebben wanneer zij onverwachts een bot breken. Vaak zijn dit gebroken heupen of polsen. Ook breuken of inzakking van de wervelkolom kunnen voorvallen. Het gebeurd dan vaak bij een niet erge val, waarbij men normaal gesproken geen botten zou breken. Het gebeurd regelmatig bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar dat zij hun polsen breken. Bij oudere mensen komen heupbreuken vaker voor. Normaal gesproken breken (gezonde) botten niet zomaar door een val of een stootje.

Kleiner worden

Wanneer de botten in de wervelkolom verzwakken, kan het gebeuren dat de wervels inzakken. Hierdoor wordt u langzaam aan kleiner. Wanneer er meerdere wervels ingezakt zijn, dan wordt de rug ook vaak steeds krommer. Dit kan ook aardig pijnlijk zijn, waaraan veel mensen chronische rugpijn overhouden. Daarentegen zijn er ook mensen die maar amper last hebben van pijn, terwijl ze wel kleiner en krommer geworden zijn.

Last van de organen

Wanneer de wervelkolom steeds krommer wordt, kan dit ook in ademhalingsmoeilijkheden resulteren. Er is door het inzakken namelijk minder ruimte voor de longen. Door het krom lopen, zal ook de maag uitzakken, hierdoor kunt u een bollere buik krijgen.

Evenwichtsproblemen

Het inzakken van de wervels, de verkromming van de wervelkolom en de verandering van lichaamshouding kan evenwichtsverlies veroorzaken. Hierdoor is de kans groter dat u valt en dus ook de kans op botbreuken groter.

Leuk? post