Wat is VTT?

Na een ziekenhuisopname willen de meeste mensen zo snel mogelijk weer naar huis. Dit is mogelijk, maar moet uiteraard natuurlijk wel verantwoord zijn. Om na een ziekenhuisopname thuis verder te kunnen worden behandeld, is er het Verpleegkundig Thuiszorg Team (VTT). Zij zijn er thuis voor je, voor de specialistische medische handelingen.

Stel dat je een tijdje opgenomen bent geweest in het ziekenhuis en je nog niet klaar bent met de behandeling. Je wil graag naar huis en je behandeling thuis voortzetten, maar dit lijkt erg complex. Je hebt namelijk gespecialiseerde zorg nodig, zoals de toediening van medicatie via een infuus. Toch wil je graag thuis zijn, omdat het thuis meestal prettiger en vertrouwd is. Thuis knap je namelijk een stuk sneller op dan in het ziekenhuis. Voor deze situatie is nu een oplossing, namelijk VTT. Dit team is opgeleid in het verrichten van specialistische medische en verpleegkundige handelingen thuis. Ook heeft dit team ervaring met het steunen en begeleiden van patiënten met een ernstige ziekte.

Maar wanneer spreken we van specialistische medische handelingen?

Specialistische medische behandelingen zijn bijvoorbeeld verschillende infuus therapieën en pijnbestrijding. Denk hierbij aan een spinaal of epiduraal. Maar ook palliatieve terminale zorg hoort hieronder. Een moeilijke term, die onder andere staat voor waakzorg, ambulante zorgen en het gereedmaken van een overledenen.

Specialistische zorg wordt gegeven aan mensen die een bijzondere aandoening of zorgvraag hebben. Bijvoorbeeld iemand die thuis chemotherapie krijgt, of pijnbestrijding die ook thuis kan worden verzorgd. Dit is mogelijk doordat steeds meer ‘ziekenhuistechnologie’ ook thuis gebruikt kan worden. De verpleegkundigen die deze zorg bieden, zijn daarvoor speciaal geschoold en kunnen complexe verpleegkunidge zorg ook thuis bieden. Hierbij houden ze direct contact met de behandelend specialist en huisarts.

Leuk? post

Plaats een reactie