Wat doet een kinderdiëtist?

Soms is het nodig om een kinderdiëtist in te schakelen. Dit kan verschillende redenen hebben. Een kinderdiëtist helpt ouders en kinderen met het realiseren van een gezond eetpatroon. Dit is erg belangrijk, aangezien voedsel de benzine voor je lichaam is. Zonder gezonde voeding hebben kinderen geen energie meer om te spelen en te leren. Schakel als ouder zijnde daarom altijd een kinderdiëtist in bij problemen. Maar wat doet een kinderdiëtist precies en wanneer schakel je hulp in?

Wanneer ben je diëtist?

Een diëtist is iemand die heeft geleerd om deskundige adviezen te geven en te begeleiden op het gebied van gezonde voeding. Hier is een 4-jarige HBO-opleiding aan vooraf gegaan. Een kinderdiëtist heeft na deze opleiding nog verder geleerd over de juiste voeding voor kinderen. Ook heeft hij of zij aantoonbare beroepservaring met kinderen. Een kinderdiëtist richt zich op kinderen, van baby’s tot jongeren, en op zwangeren. Hij of zij beschikt over een ruimte die is ingericht om kinderen en zwangere vrouwen te ontvangen. De titel diëtist is bij de wet beschermd. Alle gekwalificeerde diëtisten staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Wanneer schakel je een kinderdiëtist in?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een kinderdiëtist in te schakelen. De meest voorkomende reden bij kinderen is omdat het kind overgewicht heeft. De kinderdiëtist leert de ouders en het kind om gezonder te eten en eventueel wat gewicht te verliezen als dit nodig is. Een kinderdiëtist begeleidt het hele gezin hierbij, aangezien de voedingsgewoonten in het hele gezin doorgevoerd zullen moeten worden, wil het werken. Andere redenen om een kinderdiëtist in te schakelen zijn het moeite hebben met eten, het hebben van een ziekte of handicap waardoor eten gecompliceerder is, ondergewicht, buikproblemen, groeiproblemen, allergieën of een sportopleiding waarbij een gebalanceerd dieet noodzakelijk is.

Zwangerschap

Je kunt ook bij een kinderdiëtist terecht als je zwanger bent. Je krijgt dan voedingsadvies op maat rondom je zwangerschap. Dit is erg belangrijk voor je eigen gezondheid en die van je baby. Wat jij tijdens je zwangerschap eet, krijgt je baby immers ook binnen. Daarom is het belangrijk om een diëtist in de arm te nemen tijdens je zwangerschap. Een kinderdiëtist geeft advies over voeding bij een kinderwens, over voeding tijdens de zwangerschap en over voeding na de zwangerschap. Denk bij voeding bij een kinderwens aan gezonde voeding ter voorbereiding op de zwangerschap, bij voeding tijdens de zwangerschap aan over- of ondergewicht en bij voeding na de zwangerschap aan verantwoord afvallen.

Leuk? post

Plaats een reactie