Waarvoor kun je terecht bij het consultatiebureau?

Het is algemeen bekend dat je baby naar het consultatiebureau moet wanneer het net is geboren. Maar hoe zit dit precies en wat gebeurt er dan allemaal? Waarvoor kun je terecht bij een consultatiebureau? Alles wat je over het consultatiebureau moet weten als ouder lees je hieronder.

De eerste weken
In de eerste week na de geboorte van je baby stuurt het consultatiebureau een wijkverpleegkundige langs om je kindje een hielprik te geven. Dit bloed wordt gecheckt op verschillende aandoeningen. In de tweede week na de geboorte komt de wijkverpleegkundige weer langs om uitgebreider kennis te maken. Er wordt uitgelegd wat het consultatiebureau allemaal doet en je krijgt een groeiboekje van je kind dat je bij elk bezoek aan het consultatiebureau mee moet nemen. Hierin wordt de ontwikkeling en de groei van je kindje bijgehouden. Goed om te weten is dat het consultatiebureau altijd een inloopspreekuur heeft, waar je zonder afspraak binnen kunt lopen wanneer je vragen hebt.

Eerste bezoek aan de arts

Wanneer je baby ongeveer vier weken oud is, is het tijd voor het eerste bezoek aan het consultatiebureau. Een arts kijkt naar de groei en de ontwikkeling van je baby. Alle vorderingen en eventuele afwijkingen worden in het groeiboekje genoteerd. Ook vraagt de arts je toestemming voor eventuele vaccinaties. Naar het eerste bezoek moet je het groeiboekje, gegevens over de zwangerschap en bevalling en de vaccinatiepapieren meenemen. Allemaal dingen die je van de wijkverpleegkundige krijgt wanneer je kindje twee weken oud is.

Verdere bezoeken
Na zes weken ga je terug naar het consultatiebureau voor het wegen en meten van je baby. Ook is het tijd voor de eerste inentingen, vergeet de vaccinatiekaarten dus niet mee te nemen. Uiteraard is er de gelegenheid om vragen te stellen over alles rondom je baby. Vanaf het tweede bezoek moet je baby een keer in de maand naar het consultatiebureau tot het een half jaar oud is. Hierna moet dit een keer in de twee of drie maanden tot je kindje veertien maanden oud is. Uiteraard kun je tussentijds altijd contact opnemen mocht dit nodig zijn.

Het consultatiebureau bezoeken is gratis en niet verplicht. Toch is dit zeker aan te raden. Op deze manier zit je bovenop de ontwikkeling en groei van je baby en heb je altijd de mogelijkheid om vragen te stellen.  

Leuk? post

Plaats een reactie