Waarom moeten we iets weten over de psoas-spier?

Vragen over de psoas- spier komen zeer vaak voor, en terecht. Het kan betrokken zijn bij veel problemen en kwesties waar de algemene bevolking mee te maken heeft. Problemen met de psoas-spier kunnen te maken hebben met een gebrek aan kernstabiliteit, rugpijn , pijn in de benen, SI-gewrichtspijn (SI-gewricht) , ademhalingsproblemen en de lijst gaat maar door. In dit artikel heb ik enkele belangrijke elementen samengesteld om de psoas-spier en zijn vriend, de iliacus-spier, te begrijpen.

 

Wat bedoelen we met het woord “psoas”?

We gebruiken het woord psoas het vaakst om te verwijzen naar de combinatie van twee spieren: iliacus en psoas major . Samen zijn deze twee spieren beter bekend als de iliopsoas-spier. Ze zijn met elkaar verbonden vanwege hun gecombineerde aanhechting aan het dijbeen, waar we later in dit artikel nader op in zullen gaan. In deze post zal ik naar de gecombineerde spieren verwijzen als iliopsoas, of gewoon als de psoas.

Er is ook nog een andere spier die het woord psoas bevat en die het vermelden waard is. Het wordt de psoas minor spier genoemd. Je kunt het aan één kant van de onderstaande afbeelding zien. Psoas minor bevindt zich aan de rechterkant terwijl je naar de afbeelding kijkt. Dit is anatomisch gezien de linkerkant. Het blijkt dat psoas minor afwezig is bij ongeveer de helft van de bevolking. Geen zorgen, de functie is minimaal. Dus terug naar de hoofdrolspelers.

psoas minor - iliacus-psoas major

Een overzicht van de psoas-spier en zijn vrienden

Het woord “psoas”, zoals ik hierboven zei, verwijst over het algemeen naar de combinatie van zowel de iliacus- als de psoas-hoofdspieren. Dit komt omdat ze met elkaar verbonden zijn naar het onderste (distale) uiteinde waar ze zich hechten aan het dijbeen. Dit betekent dat deze spieren het heupgewricht (acetabulofemoraal) kruisen. Door hun positie zijn het zeer krachtige heupbuigers, zelfs de sterkste van het lichaam. De iliopsoas-spier is waarschijnlijk de belangrijkste houdings- en structurele spier in het lichaam om de volgende redenen.

fysiek

 • Psoas verbindt de bovenste helft van het lichaam met de onderste helft van het lichaam.
 • Het ligt aan weerszijden van het heiligbeen, en dus ons zwaartepunt, wat betekent…
 • Het is een sleutel tot het beheersen van grote bewegingen van het lichaam.
 • Psoas is gerelateerd aan de kracht van de wervelkolom.
 • Het kan een sterke lordose veroorzaken (geaccentueerde lumbale curve).
 • Psoas kan verband houden met rugpijn.
 • Het is de belichaming van onze “kern” -spieren.

Energiek

 • Psoas ligt in de bekkenkom, die intercultureel de oorsprong is van energetische circulatie.
 • Het is gerelateerd aan uddiyana bandha (of zijn bandha’s een mythe? ).
 • Het gebied waarin het ligt heeft ook te maken met emotie, wat we soms omschrijven als onderbuikgevoel, of vlinders in onze buik.
 • Het heeft ook te maken met het vecht- of vluchtmechanisme. Het brengt ons in een foetushouding.

Waar bevindt de iliopsoas-spier zich?

De psoas major hecht (ontstaat) proximaal (boven) op de lichamen van de wervels, in het bijzonder de lichamen van de wervels T12-L4. De lichamen van de wervels zijn de grote ronde benige delen waar de wervelschijf tussen zit op de wervelkolom. De psoas-hoofdbevestiging bevindt zich aan de zijkanten van deze structuur.

Terwijl de psoas major aan weerszijden van de wervelkolom naar beneden gaat, kruist hij in totaal acht gewrichten voordat hij iets naar voren gaat om over de voorkant van het schaambeen te vallen. Het bereikt dan zijn distale bevestiging op de trochanter minor van het dijbeen. De acht gewrichten die psoas major oversteken zijn: T12 – L1, L1 – L2, L2 – L3, L3 – L4, L4 – L5, L5 – heiligbeen, sacro-iliacale gewricht en als laatste het heupgewricht.

Iliacus hecht zich aan de binnenkant van de bekkenkom aan de binnenkant van het darmbeen. In het bijzonder hecht het zich aan het proximale uiteinde aan de iliacale fossa, wat de naam is voor de depressie aan de binnenkant van de bekkenkom. Het ilium is het grote platte bot dat aan weerszijden van het bekken omhoog steekt. De aanhechting van deze spier tart ons normale idee van hoe een spier aan een bot hecht. In het geval van iliacus bevindt de peesaanhechting zich eigenlijk onder de spier zelf. Het is geen lange ronde buis van weefsel zoals we normaal denken dat een pees is. Als de iliacus de iliacale fossa verlaat, verbindt deze zich met de psoas major om distaal te hechten aan de trochanter minor van het dijbeen.

Wat doet de iliopsoas-spier?

Je zou gemakkelijk kunnen beweren dat als een spier een gewricht kruist, het dat gewricht kan beïnvloeden. Dit lijkt te gelden voor de psoas major. De psoas major kan alle bovengenoemde wervelgewrichten aantasten. Het kan ofwel de lagere in een sterkere lordotische curve trekken, of als het aan de bovenkant trekt, dichter bij T12, kan het de hoeveelheid lordotische curve zelfs verminderen. Dit hangt af van andere houdingsproblemen die een rol spelen.

De iliacus is het minder bekende deel van het woord iliopsoas. Het iliacus-gedeelte van de iliopsoas-spier is gewijd aan het verplaatsen van het dijbeen bij het heupgewricht. Kort, dik en krachtig, het is de onbezongen held van het iliopsoas-verhaal . Het creëert de krachtige heupflexie die we nodig hebben voor zoveel activiteiten.

Anatomisch gezien wordt de psoas meestal beschreven als het doen van de acties van het buigen van het heupgewricht en het extern roteren van het dijbeen bij de heup. Maar functioneel gezien was de psoas-spier op zijn minst ontworpen om effectief en efficiënt de ene voet voor de andere te zetten, wat we kennen als lopen. Het doet de actie om uw dijbeen naar voren te brengen door het heupgewricht te buigen. Dit betekent echter niet dat de iliopsoas niet ook op andere manieren functioneert.

Stabiliseert de wervelkolom tijdens het zitten

Zitten is iets dat velen van ons vele uren per dag doen. Het is een veel voorkomende plek waar we problemen krijgen met onze psoas-spier. Psoas is actief en trekt tot op zekere hoogte samen (wat betekent dat het niet dezelfde hoeveelheid zou zijn als het zou samentrekken als je zou rennen, fietsen of een boothouding zou doen ) als we zitten. Deze zeer eenvoudige activiteit heeft dus het potentieel om de algehele spanning in de psoas-spier te verhogen.

Helpt de stabiliteit van het SI-gewricht te behouden

De relatie van psoas tot het sacro-iliacale gewricht is ook uiterst belangrijk. Zonder ons naar een geheel nieuw onderwerp te brengen, is het de relatie tussen de psoas en de piriformis-spier die het meest direct bij het sacro-iliacale gewricht een spierbalans creëert. De ligamenten en andere houdingsproblemen maken altijd deel uit van een SI-probleem, maar de spierspanning tussen deze twee spieren is van cruciaal belang.

Hoewel er tal van sterke ligamenten rond het SI-gewricht zijn, hebben we ook spieren die helpen de balans van dit gewricht te behouden. De psoas maakt deel uit van een paar spieren die helpen dit functionele evenwicht te behouden. De andere spier in dat paar is de piriformis, met wat hulp van andere bijbehorende spieren (de diepe zes laterale rotators ) aan de achterkant van het bekken. De relatie tussen piriformis en psoas is belangrijk voor het handhaven van een gezonde spanningsbalans in het SI-gewricht.

Fasciale relaties

Fasciaal gezien is de iliopsoas verbonden met de gehele wand van de buikholte. Dit bevat:

 • De bekkenbodem en bijbehorende spieren
 • De buikspieren, met name de transversale abdominis
 • Het diafragma

Wat dit functioneel betekent, is dat overmatige spanning in een van deze gebieden de functie in de andere beïnvloedt. Dit is een subtieler aspect om te onderscheiden, maar het is zeker het overwegen waard als u problemen ondervindt op deze gerelateerde gebieden.

Heeft invloed op onze ademhaling

Vanwege de zojuist besproken fasciale relatie bestaat de kans dat een strakke psoas-spier effect kan hebben op het middenrif erboven. Indirect kan er ook een spanningsrelatie zijn tussen de psoas en de buikspieren, die ook een fasciale relatie hebben met het middenrif.

Beïnvloedt de positie van het bekken

We hebben de relatie tussen de psoas-spier en de piriformis-spier al genoemd. Als je net iets meer uitzoomt, zie je een relatie tussen de psoas-spier en de lagen van de gluteale spieren waaronder gluteus minimus, gluteus medius en gluteus maximus .

Deze relatie beïnvloedt een groter gebied dan alleen het SI-gewricht. Hoewel ik het SI-gewricht hier niet zou uitsluiten, zou ik eraan willen toevoegen dat deze grotere relatie de positie van het bekken als geheel begint te beïnvloeden. Het heeft ook de neiging om de quadratus lumborum (QL) -spier aan te trekken . Deze relatie maakt deel uit van het grotere onderwerp van gegeneraliseerde rugpijn. De spierbalans van de wervelkolom en het heupgewricht, samen met al het spierstelsel dat ze met elkaar verbindt, kan een rol spelen bij gegeneraliseerde rugpijn.

Psoas-spierproblemen

Strakke psoas-spier: waarom wordt de psoas-spier strak?

De psoas zit in de kern van ons lichaam en in zekere zin het centrum van onze beweging. De meest fundamentele beweging die we doen is lopen. Activiteiten die in zekere zin een overmaat aan dit soort beweging veroorzaken, zoals hardlopen en fietsen, zijn veelvoorkomende oorzaken van gespannen spieren in de psoas. Natuurlijk zijn deze bewegingen vaak gelaagd bovenop patronen van strakheid die al aanwezig kunnen zijn, wat het probleem verergert.

Mensen die bijvoorbeeld veel zitten vanwege hun werk of om andere redenen, kunnen een chronisch verkorte psoas-spier hebben. Dit gebeurt in wezen omdat de heup gedurende lange tijd in een gedeeltelijk gebogen positie wordt gehouden. Dit betekent dat spieractiviteit vereist is, al is het maar minimaal, om deze positie en relatie tussen de wervelkolom, het bekken en het dijbeen te behouden.

Als je al deze activiteiten combineert, dek je een groot deel van de bevolking af. Wandelen, hardlopen en fietsen zijn waarschijnlijk de meest voorkomende fysieke activiteiten die mensen doen. Lang zitten, vertegenwoordigt wat een groot deel van de bevolking doet tussen de bewegingsactiviteiten door. Dit zijn niet de enige activiteiten die spanning kunnen veroorzaken, maar wel de meest voorkomende.

Wat zijn de symptomen van een strakke psoas-spier?

De symptomen van een strakke psoas-spier kunnen zeker variëren. Sommige zijn misschien duidelijker dan andere. De echte moeilijkheid bij het beoordelen van uw probleem, het probleem van een cliënt of het probleem van een student, is dat de psoas een allesomvattende oplossing is geworden. Wat ik daarmee bedoel, is dat het gemakkelijk is geworden om tot de conclusie te komen dat een probleem in de rug, heup of omliggende gebieden te wijten is aan de psoas. Het kan zijn, maar trek niet te snel conclusies.

Dat gezegd hebbende, hier is een lijst met dingen die u KUNNEN leiden op het pad van het herkennen van een strakke psoas-spier:

 • Onder rug pijn
 • Een bekken dat meer dan gemiddeld naar voren is gekanteld
 • Hyperlordotische curve in de lumbale wervelkolom (kan gaan met het bovenstaande lijstitem)
 • Moeite met het optillen van je been
 • Kniepijn
 • Een functioneel beenlengteverschil
 • Constipatie
 • Menstruele krampen
 • Uitgeput voelen
 • Beperkte ademhaling
 • Het gevoel dat je benen zwak zijn
 • Het gevoel een “gecomprimeerd” heupgewricht te hebben

Psoas-syndroom of iliopsoas-syndroom

Er is een groep veelvoorkomende aandoeningen die het “psoas-syndroom” wordt genoemd. Het primaire symptoom is pijn in het gebied waar de lumbale wervelkolom en het heiligbeen elkaar ontmoeten. Dit wordt het lumbosacrale gebied genoemd. Houd er rekening mee dat dit ook het sacro-iliacale gewricht kan omvatten. De pijn is typisch bij zitten en staan, en verergert bij een van de volgende bewegingen:

 • Buigen in het heupgewricht
 • wandelen
 • Trappen beklimmen
 • Kraken
 • Langdurig zitten

Het is niet typisch dat de pijn verder gaat dan het kniegewricht, maar alles is mogelijk. Andere pijngebieden zijn de bilspieren, de onderbuik, de lies, de bekkenkam en zelfs pijn aan de voorkant van de dij. Omdat dit een syndroom is, betekent dit dat je een diagnose nodig hebt. Dat kan alleen worden gegeven door een arts die diagnoses zou moeten stellen. Als u denkt dat u deze aandoening heeft, ga dan naar een arts om te bevestigen of dit waar is of niet.

Psoas en lage rugpijn

De psoas-spier wordt vaak geassocieerd met lage rugpijn. De psoas is zonder twijfel een zeer belangrijke houdings- en structurele spier. Wanneer er lage rugpijn is, kijken we vaak naar houding als een boosdoener van dit soort chronische pijn. De psoas moet daarom deel uitmaken van de beoordeling van lage rugpijn en de mogelijke oorzaak ervan. Tot nu toe is er echter geen onderzoek dat direct wijst op een verband tussen lage rugpijn en de psoas-spier.

Het onderwerp lage rugpijn is complex en ingewikkeld. Een goede beoordeling is de sleutel tot het aanpakken van alle mogelijke factoren die kunnen bijdragen aan lage rugpijn. We moeten er niet van uitgaan dat de psoas-spier de sleutel is om dit probleem op te lossen. Mogelijk moeten we naar andere spieren kijken, zoals de quadratus lumborum, of zelfs naar andere heupbuigers zoals rectus femoris, adductoren en tensor fascia latae. Deze andere spieren kunnen ook bijdragen aan een bekkenstand die gerelateerd is aan de lage rugpijn.

Met betrekking tot lage rugpijn en de psoas-spier, houd psoas in de mix van mogelijkheden als een bijdragende factor. Maar laat je niet meeslepen door de populariteit van de spier en ga ervan uit dat hij helemaal alleen in een vacuüm leeft. Neem een ​​breder perspectief, maar behandel je psoas-spier zeker samen met anderen.

Hoe psoas-spierproblemen te voorkomen?

Het beste wat u kunt doen, is problemen met uw psoas-spier voorkomen. Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om te voorkomen dat u langdurige problemen met uw psoas-spier krijgt of ermee omgaat:

 • Vermijd langdurig zitten
 • Voeg lendensteun toe als u zit
 • Doe extreme oefeningen terug die de psoas strakker maken
 • Krijg een professionele psoas massage
 • Let op je heupen en bekkenvrijheid
 • Vermijd stress

Psoas, spier van de ziel

psoas spier van de ziel

Wanneer je op internet zoekt naar de psoas, dan wordt er ook een link gemaakt naar ‘spier van de ziel’. Er wordt namelijk gezegd dat de spier van de ziel informatie en energie opslaat. Stress is ook een energie welke op de psoas spier gaat zitten. Het gevolg is dat de spier verkort raakt en dat er allerlei klachten gaan ontstaan van rugpijn tot scheefstand van de bekken. Een psoas behandeling/massage kan wonderen verrichten.

De zielsinformatie en energie die opgeslagen ligt in de psoas kan levens terug gaan. Wie met spirituele ontwikkeling bezig is wil beslist eens de psoas behandeld hebben. Je kunt namelijk via een psoas massage of psoas behandeling onopgeloste zaken gaan verwerken die opgeslagen liggen in de spier van de ziel. Veel mensen ervaren door een dergelijke behandeling veel vrijheid doordat oude emoties losgemaakt worden, en dat geeft ruimte voor nieuwe dingen.

5/5 - (5)

Plaats een reactie