Waakdienst: een belangrijk onderdeel van thuiszorg

Waakdienst is onderdeel van nachtzorg. Het houdt in dat wanneer iemand gedurende de nacht een aantal zorgmomenten nodig heeft, er thuis direct een zorgverlener beschikbaar is die waakt en zorgt in de nacht. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld als u ernstig ziek of verward bent. Dankzij waakdiensten kunnen uw partner of kinderen gaan slapen, zodat ze de zorg van de dag erna weer fris op kunnen pakken.

Voor wie?
Goed slapen is enorm belangrijk. Als u niet goed slaapt, functioneert u een stuk slechter. Dit geldt voor u als patiënt en voor uw naasten. Zeker als patiënt is het cruciaal dat u goed uitrust, dit is namelijk bevorderlijk voor uw gezondheid. Daarom is er tijdelijke of langdurige nachtzorg. Nachtzorg is een onderdeel van thuiszorg. Nachtzorg wordt zo passend mogelijk bij de situatie aangeboden. U kunt zelf kiezen hoeveel nachten per week u dit wilt en vanaf welk tijdstip dit handig is. Ook kunt u kiezen tot hoelaat u wilt dat de nachtdienst duurt. Waakdienst is een onderdeel van nachtzorg. Naasten kunnen gaan slapen en een zorgverlener neemt het waken en zorgen in de nacht over. Ook u als patiënt kunt hierdoor rustiger gaan slapen, wetend dat er op u wordt gelet. Waakdienst wordt vaak ingeschakeld wanneer iemand erg ziek is en zorg nodig heeft of wanneer iemand gedesoriënteerd en verward is.

Aanvragen en eigen bijdrage
Wanneer u het ook fijn zou vinden als er ‘s nachts een oogje in het zeil wordt gehouden, kunt u waakdiensten aanvragen. U kunt waakdiensten aanvragen op basis van een zorgindicatie van het CIZ. Het kan ook op particuliere basis, op deze manier koopt u zelf zorg in. De kosten voor de nachtzorg worden voor een groot gedeelte vergoed door de Algemene Wet Bijzondere Zorgkosten (AWBZ). In de meeste gevallen zult u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage moeten betalen.

Slaapdienst
Een andere vorm van nachtzorg is slaapdienst. Bij een slaapdienst komt de zorgverlener ‘s nachts ook aan huis, maar gaat hij of zij gewoon naar bed. Voor enkele zorgmomenten kan beroep op de zorgverlener worden gedaan. Slaapdienst komt voor in situaties waarin het voor iemand geruststellend kan zijn om ‘s nachts niet alleen te zijn. Er is niet veel zorg nodig, maar het is een fijn gevoel dat er iemand aanwezig is als ondersteuning nodig is. Slaapdienst kan voor mensen het verschil maken tussen wakker liggen of goed doorslapen en dit is enorm belangrijk.

Leuk? post

Plaats een reactie