In de zorg zijn verschillende vormen van wonen met zorg. In dit artikel bespreekt Domus Magnus wonen met zorg om meer duidelijkheid te scheppen over de verschillende vormen van wonen met zorg.
Zorgleefplan is de basis
Voordat we de verschillende vormen van wonen met zorg bespreken, beginnen we eerst met de basis. Dit is namelijk het zorgleefplan. Zorg varieert namelijk van intensieve 24 uurs verpleging tot verzorging. Hiervoor wordt een zorgleefplan opgesteld waarbij wordt aangegeven hoeveel zorg er nodig. Dit wordt met de verzorgde en de familie afgestemd, hierbij wordt tevens zo veel mogelijk rekening gehouden met persoonlijke wensen.
Kleinschalig wonen
Bij dementiezorg is er sprake van kleinschalig wonen. Dit zijn mensen die aan het dementeren zijn en niet meer dagelijks voor henzelf kunnen zorgen. Hier wordt een knusse en huiselijke sfeer gecreëerd, zodat de bewoners zich op hun gemak voelen. Dit is zeer belangrijk bij dementerende mensen.
Zorghotel
Bij tijdelijke zorg is er de mogelijkheid om te verblijven in een zorghotel. Dit wordt vaak gebruikt wanneer er tijdelijk verzorging nodig is en dit niet kan worden gegeven door de mantelzorger. Goede voorbeelden hiervan zijn wanneer een patiënt in afwachting is van een diagnose van de artsen en dit nog enkele dagen gaat duren en absoluut niet zonder zorg kan. In een zorghotel is er ook mogelijkheid tot 24 uurs verzorging. Ziekenhuizen proberen steeds vaker de opnametijd in te korten. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om te revalideren in zorghotel van een knie-operatie.
Thuiszorg
Het is uiteraard ook mogelijk om zorg te krijgen in uw eigen huis. Steeds vaker willen senioren zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Deze zorg kan dan bijvoorbeeld dan bestaan uit het toedienen van de medicatie. Deze zorg geldt ook niet alleen voor senioren. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk voor terminale patiënten thuiszorg te krijgen. Zodat zij ook in de laatste fase van hun leven goede zorg krijgen die zijn verdienen.