Vergeet dit niet voor je bevalling!

Je bent al een aantal weken zwanger. De geboorte van je kindje komt nu steeds dichterbij. Waarschijnlijk heb je de meeste dingen al geregeld en is de babykamer zo goed als klaar. Toch zijn er altijd nog kleine dingen die je zo op het laatste moment makkelijk kan vergeten. In dit artikel vind je een aantal onderwerpen van dingen die je zeker niet moet vergeten voor je bevalling.

Extra geboortepakje
In alle drukte en het geregel van alles om de geboorte van jouw kindje heen, schiet het denken aan een (extra) kledingpakje voor na de geboorte er bij sommige mensen bij in. Andere mensen zijn er al maanden voor de bevalling mee bezig; wat doe ik mijn kindje na de geboorte aan? Misschien heb je al lang een pakje klaarliggen en weet je al precies wat jouw baby zijn of haar eerste uurtjes gaat dragen. Het is handig om twee geboortepakjes in gedachten te hebben en mee naar het ziekenhuis te nemen. Mocht er de eerste uurtjes een ongelukje gebeuren in het eerste kledingsetje dat je baby aan krijgt, dan kun je hem of haar een fris nieuw pakje aantrekken.

Kraamhulp
Iets dat erg belangrijk is voor de eerste dagen is kraamhulp. In Nederland heb je direct na de bevalling recht op kraamzorg. Alhoewel het niet verplicht is, maken veel mensen er wel gebruik van. Het wordt vergoed uit de basisverzekering en kan veel rust geven de eerste dagen. Het is al spannend genoeg om zo’n klein mensje mee naar huis te nemen na de bevalling. Vanaf dan ben jij namelijk verantwoordelijk voor jouw baby. Begeleiding hierbij is dan best fijn. Daarnaast verzorgt de kraamhulp je huishouding en helpt jou (en je partner) bij van alles rondom huis en de bevalling. Kraamhulp ontvang je sowieso 8 dagen na de bevalling. Hierbij wordt gerekend vanaf de dag dat je bent bevallen. In sommige gevallen heb je recht op 1 of twee dagen extra. Daarna is het de bedoeling dat je het zelf gaat doen. Na een ruime week ben je er helemaal klaar voor om zelf, zonder ondersteuning van een kraamhulp, voor je kindje te gaan zorgen. Natuurlijk kun je meer hulp krijgen, maar daar moet je dan wel voor gaan betalen.

Vluchtkoffer
De uitgerekende datum is altijd een indicatie, je kunt niet met 100% zekerheid zeggen dat je die dag moet bevallen. Je kunt er slechts een beetje rekening mee houden. Het kan namelijk voorkomen dat je al twee of zelfs drie weken voor de uitgerekende datum naar het ziekenhuis moet om te bevallen. Het is handig om ten minste twee weken, het liefste drie, een zogenaamde vluchtkoffer neer te zetten. Daarnaast is het handig om alvast de juiste spullen in huis te hebben voor je kraamtijd. Dan heb je de meeste dingen al in huis en hoef je niet direct naar de supermarkt voor de kraamproducten.

Leuk? post

Plaats een reactie