Veiligheid van een bedrijf

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je werknemers. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om brandblussers op te hangen. Het aantal brandblussers is afhankelijk van het oppervlakte van het kantoor. Deze brandblussers moeten tevens goedgekeurd zijn. Er zijn zo nog een aantal dingen die verplicht zijn binnen het bedrijf. Mocht er namelijk een noodsituatie ontstaan of brand uitbreken, moeten de medewerkers weten wat ze moeten doen. Volgens de Arbo-wet is het verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. De Arbo-dienst kan langs je bedrijf komen om te controleren of je wel aan alle eisen voldoet en kunnen tevens een veiligheidsscan uitvoeren.

 

Eisen voor veiligheid

Ten eerste moet een bedrijf over een aantal BHV’ers beschikken. BHV is verplicht binnen elk bedrijf. Zij hebben een cursus gevolgd en weten precies hoe ze moeten handelen als er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Als er met machines wordt gewerkt, moeten er ook veiligheidsvoorschriften bij de machines liggen. Zo moet er bij een lasapparaat een lasbril liggen en bij andere machines moet worden uitgelegd hoe je deze op een veilige manier moet bedienen. Daarnaast is een bedrijf verplicht om:

  • voldoende nooduitgangen te hebben
  • veiligheidspictogrammen op de juiste plaatsen hangen
  • over voldoende brandblussers te beschikken
  • een duidelijke RI&E hebben
  • genoeg BHV’ers binnen het bedrijf hebben lopen.

Een BHV’er neemt de leiding als er brand uitbreekt en weet precies wat er als eerste en als laatste moet gebeuren. Het is dan ook verplicht dat er tijdens de kantooruren altijd iemand aanwezig is met een BHV certificaat.

 

Veilig bedrijf voor je werknemers

Als werknemer wil je dat jezelf en je werknemers met een veilig gevoel in je bedrijf zitten. Het is jouw taak om goed voor je medewerkers te zorgen en dus ook op het gebied van veiligheid. Het is misschien niet iets waar je als eerste aan denkt als je het bedrijf gaat inrichten, maar brandblussers, rookmeldingen, alarmsystemen en blusdekens zijn erg belangrijk. Het is daarnaast ook noodzakelijk om een nooduitgang te hebben. Houd hier dus rekening mee met het inrichten van je bedrijf.

alarm-316542_640

Leuk? post