Je ziet het regelmatig in het nieuws. Man valt van ladder en breekt rug of man raakt bekneld tussen machine. Bijna dagelijks vinden er verschillende bedrijfsongevallen plaats. De een is minder erg dan de ander, maar ieder bedrijfsongeval is er een te veel. Bedrijfsongevallen worden in categorieën ingedeeld, maar welke bedrijfsongevallen komen nu het meest voor?
Verlies van controle over machine, voertuig, dier of voorwerp
Verlies van controle over machines en voertuigen komt zo goed als dagelijks voor. Regelmatig hoor je dat een vrachtwagenchauffeur de macht over het stuur is verloren, met als gevolg dat de snelweg afgesloten moet worden. Of zoals recent in Alphen aan de Rhijn een kraan die omgevallen is op verscheidene gebouwen. Negen van de tien keer betreft het serieuze ongevallen. Grotendeels zoude deze ongevallen voorkomen kunnen worden door voldoende rust te nemen en meer onderzoek te doen voordat met een kraan grote gewichten worden getakeld. Nu heb je natuurlijk niet overal vat op en zit een ongeluk in een klein hoekje.
Uitglijden, struikelen en vallen
Hoe vaak betrap je jezelf er thuis al niet op dat je een trap tree vergeet en bijna valt? Dit kan ook op de werkvloer voorkomen. De meeste val/uitglijd incidenten komen echter door een natte ondergrond of onoplettendheid. Vooral in de horeca is een valpartij gauw gemaakt. Doordat je focust op het rechthouden van het dienblad vergeet je vaak op je looppad te letten. Een doos, uitstekende voet of natte ondergrond wordt al gauw over het hoofd gezien. Een klein deel van de ongelukken kan voorkomen worden door een Pas op: glad bordje of simpelweg rustiger te lopen.
Zware objecten tillen, duwen of neerzetten.
Vooral in de bouw, productie- en bewerkingsfabrieken komt het vaak voor dat een zwaar object verkeerd wordt getild. Rug en nekklachten loop je al snel op bij het regelmatig verkeerd tillen van objecten. Maar wat is dan de juiste manier van tillen? Zorg er ten eerste voor dat het te tillen object tussen je voeten/tenen staat. Houdt je rug goed recht en laat de armen ontspannen hangen. Zak nu een klein beetje door de knieën en heupen en pak het object vast. Houdt ten slotte je adem in en til het object op. Let op! Houdt ter aller tijden de rug goed recht. Niet alle objecten kun je op deze manier tillen. Stalen frames kun je bijvoorbeeld nauwelijks tillen op deze manier. Handelaar in aluminium- en staalbewerkingsmachines Calvet, heeft hier een oplossing voor. Wanneer je bijvoorbeeld een zaagmachine moet beladen kun je gebruik maken van de zogeheten Easylift. Dit apparaat tilt moeiteloos wat jij niet aan zou kunnen. Het apparaat kan door één iemand bediend worden, bespaard geld en tijd evenals de fysieke gezondheid van de medewerkers.
Ben je bang dat de veiligheidsvoorschriften bij jouw werkgever niet goed worden nageleefd of structureel worden overtreden. Neem dan ook eens contact op met de ARBO.