Stoppen met roken aanpak

Stoppen met roken is heel lastig. Zeker als je jarenlang gerookt hebt is stoppen met roken een echt obstakel. Om je te helpen bij het stoppen zijn er tal van hulpmiddelen.

Maar wat nu als al die stoppen met roken pogingen mislukt zijn? De huisarts kan dan wellicht uitkomst bieden en je goed op weg helpen.

In dit artikel lees je meer over welk medicijn de huisarts je kan voorschrijven als niets is gelukt om te stoppen met roken.

Stoppen met roken via een goed opgezet programma

Heb je al van alles geprobeerd zoals nicotinepleisters, e-smokers, radicaal stoppen maar zijn al je pogingen op niets uitgelopen? Een gesprek met je huisarts is dan een volgende stap die je zou kunnen ondernemen.

De huisarts kan je medicatie voorschrijven die het stoppen met roken wat makkelijk kan maken. In Nederland kennen we daarvoor het medicijn Champix en Zyban.  De huisarts zal je veelal adviseren om Champix te kopen en daarnaast deel te gaan nemen aan een stoppen met roken programma.

Stoppen met roken vergt namelijk een aanpassing van gedrag. Dit is een proces dat niet van de ene op de andere dag gedaan is. Om je te helpen de gewenste gedragsverandering te realiseren is medicatie alleen niet genoeg. Actieve begeleiding en ondersteuning is daarvoor ook nodig.

Deze aspecten vind je dan ook terug in het stoppen met roken programma. Goede stoppen met roken programma’s werken op basis van de richtlijn “behandeling tabaksverslaving”. Zorg daarom altijd dat je deelneemt aan een programma die voldoet aan deze richtlijn. Je weet dan zeker dat het programma goed is opgezet en de kans van slagen groter zal maken.

Waarom kan Champix helpen

Champix is een officieel Nederlands medicijn voor het stoppen met roken. Het bevat de stof varenicline wat er voor zorgt dat je minder trek krijgt in een sigaret. Ook als je desondanks een sigaret op steekt zal deze minder goed smaken.

Leuk? post