Slaaptips voor het koude weer

De dagen zijn korter, de bomen worden kaal en het blijft maar kouder worden. Het gevolg hiervan is dat niet alleen het weer somber lijkt, maar dat de mensen ook somber worden naarmate de winter vordert. Je kunt het ze niet natuurlijk niet kwalijk nemen. Het is namelijk een bekend probleem waar veel mensen last van hebben. Ruim 5% van de Nederlanders hebben last van het zogenaamde Seasonal Affective Disorder of ‘SAD’. Mensen met SAD kunnen de winterperiode simpelweg niet meer normaal functioneren. In de volksmond wordt SAD dan ook vaak een ‘winterdepressie’ genoemd.

Het winterdipje

Naast SAD zijn er nog ruim een miljoen Nederlanders die last hebben van een winterdip. Dit is een lichtere vorm van de winterdepressie. De zwaarste maanden zijn januari en februari. December wordt hierin als minder zwaar ervaren, gezien de vele feestdagen en gezelligheid.

De winterdip wordt meestal veroorzaakt door een verstoord slaappatroon en een verstoorde biologische klok, wat het gevolg is van de kortere dagen en het gebrek aan gezond daglicht.

Beter slapen in de winter

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt om beter te slapen. Slaaploods, specialist op het gebied van nachtrust, voorziet je in dit artikel van een aantal handige tips om het winterdipje tegen te gaan.

1. Invloed van daglicht

Het klinkt wellicht lastig, maar probeer zoveel mogelijk in aanraking te komen met daglicht. Het is ook het beste om dit meteen in de ochtend te doen. Dan wordt je lichaam meteen geactiveerd. Je lichaam merkt dat de nieuwe dag is begonnen en maakt cortisol, het waak hormoon, aan. Dit gebeurt het meest efficiënt door naar buiten te gaan en in aanraking te komen met daglicht, zelfs wanneer het bewolkt is. Daglicht is namelijk alsnog effectiever dan kunstlicht. Ook af en toe een zonnebankje is goed voor de gezondheid. Zo maakt je lichaam meer vitamine-D aan, wat belangrijk is voor de energie.

2. Blijf in beweging

In beweging blijven is een andere belangrijke factor voor een goede nachtrust. Door actief te bewegen maakt je lichaam stoffen en hormonen aan, waardoor je lichaam meer energie krijgt. Wederom is bewegen in de ochtend het meest effectief.

3. Geniet van het leven

Doe leuke dingen, ga een avondje stappen en geniet gewoon van het leven. Lachen motiveert de aanmaak van positieve stoffen, waardoor het makkelijker wordt om de dag door te komen.

Leuk? post