Slaap jezelf gezond

Slapen is belangrijk, dat weten we allemaal. Zonder slaap zijn we moe, worden we chagrijnig en krijgen we last van concentratieproblemen. Dat begrijpen en ondervinden we ook vaak genoeg. Maar hoe belangrijk is slapen nou echt? Slaapgebrek heeft namelijk ernstige gevolgen. Het is niet alleen een aanslag op je humeur en concentratie, maar ook op je gezondheid. Zo kom je sneller aan en is het slecht voor je immuunsysteem. Je raakt verzwakt en hebt dus meer kans op virussen en om ziek te worden. Ernstig slaapgebrek heeft daarnaast hetzelfde effect als alcohol. Je reactievermogen gaat achteruit, hierdoor wordt autorijden gevaarlijk. Slapen is dus erg belangrijk. Natuurlijk kun je wel een nachtje doorhalen, maar dit moet je niet een hele week gaan doen. Houd je gezondheid optimaal en zorg voor een goede nachtrust.

 

Onrustige slaper

Lig jij vaak te woelen ‘s nachts en kun je maar moeilijk in slaap komen? Of word jij ‘s ochtends altijd wakker met een zere nek of rug? Grote kans dat je dan niet op een goed matras ligt. Het bed en het matras waar je op slaapt zijn erg belangrijk voor een goede nachtrust. Je moet dan ook met zorg je bed uitkiezen. Of je nu voor een boxspring kiest of voor een ander bed, het is belangrijk dat het bij jouw lichaam past. Het matras moet jouw lichaam de juiste ondersteuning geven en zorgen dat je rug recht ligt, in welke positie je ook ligt. Het bed moet tegendruk geven op de juiste drukpunten en iets meeveren bij de schouders. Laat je dus altijd adviseren als je een bed gaat kopen en probeer ook verschillende matrassen uit door te gaan proefliggen. Een goede beddenspeciaalzaak is bijvoorbeeld de Been slaapadviseurs. Bij een beddenspeciaalzaak kijken ze naar je lichaam, houdingen en eventuele klachten. Op basis daarvan en op basis van je wensen en behoeften kunnen ze jou advies op maat geven. Er bestaan veel feitsleep-264475_640en en fabels over slapen. Zo zou een boxspring beter zijn dan een gewoon bed en kun je makkelijk slaap inhalen. Dit is beide niet waar.

 

Gezond slapen

Als je een gezonde slaap hebt, heb je ongeveer een kwartier nodig om in slaap te vallen en word je nauwelijks wakker ‘s nachts. Word je toch wakker omdat je bijvoorbeeld naar het toilet moet, zul je daarna snel weer verder slapen. Als je een goede nachtrust hebt, heb je ongeveer tussen de vier en vijf uur een diepe slaap en een REM-slaap. De REM-slaap is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Verder maakt je lichaam geen onverwachte en onrustige bewegingen en is je ademhaling rustig en gelijk. Een aantal van deze dingen kun je zelf natuurlijk niet controleren, maar je weet wel of je snel in slaap valt en je kunt eventueel je partner vragen of hij/zij weet of je rustig slaapt.

 

Leuk? post