RSI: wat is het en hoe voorkom je het?

Ondanks een eindeloze lijst arbo-wetten zijn in de meeste kantoren nog te veel werkplekken te vinden die niet ergonomisch zijn ingericht, met alle gevolgen van dien. RSI kan een naar gevolg zijn van een slechte werkhouding. RSI is een aandoening die langzaam maar zeker de spieren aantast en waar je nog lang last van kunt hebben, mits je op tijd ingrijpt.

Wat is RSI?

RSI (Repetitive Strain Injury) is een verzamelnaam voor veel arbeid-gerelateerde klachten aan de spieren. RSI is hierbij de meest gebruikte term, maar andere bekende termen zijn de muisarm, tennisarm en Occupational Overuse Syndrom. In de mobiele tijd is er zelfs een nieuwe bijgekomen: de Whatsapp-vinger.

Terwijl RSI nog altijd de meeste gebruikte benaming is, heeft de medische wereld besloten de naam te veranderen. Dit komt vooral doordat RSI vaak werd gezien als een ernstige aandoening, wat mensen deed schrikken. RSI is officieel vervangen door CANS, wat Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder betekent.

RSI is simpel gezegd een verzamelnaam voor klachten en symptomen die men bij vingers, handen, ellebogen, polsen, nek, schouders en de bovenrug ervaart. Deze klachten komen bij veel verschillende beroepsgroepen voor en wordt vooral veroorzaakt door repeterende bewegingen en het aannemen van een vaste houding voor langere tijd.

RSI voorkomen

Ondanks de huidige kennis over RSI is er helaas nog geen vaste checklist om RSI te voorkomen. Maar RSI-klachten hebben in ieder geval te maken met het stimuleren van de doorstroming van bloed, gecombineerd met ontspanning van zowel lichaam als geest. Dit kun je realiseren door je aan de volgende punten te houden.

Werkplek

  • De bovenste rand van het beeldscherm hoort op ooghoogte te staan.
  • Zorg dat je voldoende armsteun hebt. Wanneer je aan het typen bent, moeten de armen los op de armsteunen kunnen leunen. Zorg dat je bureaustoel zo staat dat je voeten de grond raken en je bovenbenen horizontaal staan.
  • Voeg wat planten toe aan je interieur. Die zorgen niet alleen voor frisse lucht, maar verbeteren ook je humeur, waardoor je je ontspannen voelt.
  • Zorg dat je toetsenbord en muis goed bereikbaar zijn.
  • Als je recht voor je bureau zit, moet je beeldscherm recht tegenover je staan. Als je met twee beeldschermen werkt, zet je ze iets verder van je af, zodat je niet steeds met je hoofd hoeft te draaien.

Werkwijze

Niet enkel je werkhouding, maar ook je werkwijze kunnen RSI beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan ontspanning .

  • Las regelmatig een pauze in en ga even iets anders doen dan typen.
  • Vermijd een te hoge werkdruk.
  • Verander regelmatig van houding.
  • Loop even naar je collega toe als je iets te bespreken hebt, in plaats van mailen of bellen.

RSI is één van de grootste oorzaken van ziekte en langdurige klachten. Zorg daarom dat je alle nodige maatregelen treft om dit te voorkomen.

Leuk? post