Ouder worden komt met gebreken

Je merkt het niet altijd, maar je wordt elke dag een beetje ouder. Dat klinkt natuurlijk heel logisch, maar je staat er nooit echt bij stil. Ouder worden heeft zeker invloed op je lichaam. Op een gegeven moment merk je dat je bepaalde dingen toch ineens minder goed kan. Het lezen van kleine lettertjes bijvoorbeeld. Of het fanatiek rondjes rennen. Er zijn dingen die steeds lastiger en moeilijker worden. Ouder worden is ook niet altijd even leuk en makkelijk. Hoe ouder je wordt, hoe meer mensen je om je heen gaat verliezen. Met de snelle ontwikkelingen in de technologie is het af en toe ook lastig om overal van op de hoogte te blijven. Ze raken dan steeds iets meer afgezonderd van de sociale samenleving. Veel ouderen doen er gelukkig alles aan om bij de tijd te blijven en ondanks dat je niet zo makkelijk meer leert, blijven ze het geduld hebben om een smartphone, een tablet of een laptop te leren bedienen.

 

Gebreken

De gebreken die gepaard gaan met ouder worden, verschillen per persoon. De één krijgt last van de rug en heeft moeite met lopen, terwijl de ander steeds meer last krijgt van het geheugen of minder goed kan zien en horen. Koken kan lastiger worden en fietsen is ook niet meer vanzelfsprekend. Veel oudere mensen vinden het verkeer te druk en gaan liever lopen. Het is van groot belang dat oudere mensen op tijd hulp krijgen. Een groot aantal ouderen gaat namelijk minder goed voor zichzelf zorgen. Als ze niet meer goed kunnen koken, slaan ze het eten gerust over. Of eten ze iets dat makkelijk is, een boterham bijvoorbeeld. Veel ouderen willen ook niet naar een verzorgingstehuis toe. Ze blijven liever op zichzelf wonen. Een mantelzorger kan dan een uitkomst bieden. Hij of zij probeert je zoveel mogelijk te betrekken bij de samenleving. Hij of zij helpt bij de huishoudelijke taken en houdt een oogje in het zeil. Voor de ouderen als voor de mantelzorger is een mantelzorgwoning dan ideaal. Dit is een complete woning die aan het huis van de mantelzorger wordt geplaatst. Zo hoeft de mantelzorger niet ver te reizen en is er altijd iemand in de buurt om voor de hulpbehoevende te zorgen. Op www.thuisaanhuis.com zie je hoe een mantelzorgwoning eruit ziet.

 

Aanpassingen

Als ouderen nog thuis wonen wordt er vaak gezorgd voor aanpassingen in huis. Deze aanpassingen maken het dagelijkse leven een klein stukje gemakkelijker. Je kunt denken aan een:

  • traplift
  • douchestoel
  • een wc leuning

Het is ook het meest ideaal als er geen drempels in het huis aanwezig zijn. Op deze manier is het huis vriendelijk voor een eventuele rolstoel of een rollator.

human-339509_640

Leuk? post