De huid is bij veel mensen zeer gevoelig en reageert op verschillende zaken zoals laserontharing, de zon of het aanraken van een brandende peuk. Het kan verkleuren en bruin worden of je kunt rood worden en verbrand zijn. Onderzoek dat door de Brown University werd uitgevoerd, heeft enkele interessante feitjes over de huid naar voren gebracht.
Bruin worden is voor veel mensen een simpel iets; een paar uur zonnen en je hebt de kans om een kleurtje te krijgen. Wetenschappers wisten echter niet precies hoe dit proces in elkaar stak. Voorheen werd gedacht dat de huid pas na een aantal dagen in de zon melanine aanmaakt. Uit het onderzoek blijkt dat de huid echter direct weet als ze wordt blootgesteld aan UV straling.
Melanine
Bovengenoemd stofje zorgt voor het pigment in de huid, het haar en de ogen. Zonder melanine hadden deze delen van het lichaam geen mooie kleur. Het bruin worden van de huid is een soort zelfbescherming waarmee melanine wordt gevormd. Onderzoekers zijn er nu achter gekomen dat dit proces al begint voordat de huid een kleurtje heeft gekregen.
De bescherming is niet perfect en dat is de reden dat je zonnebrand moet smeren. Anders zal de huid verbranden en rood worden, wat niet ten goede komt voor de gezondheid. De onderzoekers maakten bekend dat de huid een lichtgevoelige receptor rodopsine gebruikt om UV straling te herkennen. Vervolgens wordt er binnen een paar uur pigment aangemaakt.
Doe er je voordeel mee de komende zomer en ga lekker in de zon liggen. Neem af en toe een plek in de schaduw en smeer je alsnog goed in.