Wat moet ik kunnen als verpleger?

Als verpleger is het van belang dat je sociaal en flexibel bent ingesteld. Je instelling moet zijn om andere mensen te helpen en er geduldig zijn in de omgang. Oudere mensen zijn al snel minder vlot in de omgang, en dat is iets waar je rekening mee moet houden. Of het nu gaat om Zuidzorg thuiszorg rondom Eindhoven of in een klein dorp, het blijft een brede discipline, waar veel bij komt kijken.

Sociaal in de omgang

Een van de punten waar een verpleger aan moet voldoen, is zijn sociale gedrag. Niet alleen richting de patiënt maar ook richting familieleden, collega’s of andere betrokkenen willen graag continu op de hoogte zijn van alle ins- en outs. Een nare mededeling of het schenken van de juiste aandacht valt hierbij onder je kwaliteiten.

Als professional ben je ook een aanspraakpunt voor bijvoorbeeld mantelzorgers. Door de bezuinigingen vanuit de overheid krijg je hier in de thuiszorg steeds meer mee te maken. Dit is ansicht niet erg, zolang je hier op bent voorbereidt. Ze zullen vragen naar medische kennis of handigheidjes die jij natuurlijk perfect beheerst.

Samenwerking en flexibiliteit

Als team in een zorginstelling is het belangrijk dat er een bepaalde teamspirit heerst. Natuurlijk kun jij er niet ieder moment van de dag zijn voor een patiënt, dan is het wel belangrijk dat je vertrouwen hebt in je collega’s. Hierdoor zul je je ook flexibel moeten opstellen in werktijden en locatie. Het ene moment ben je werkzaam tijdens dagdelen, en later draag je weer je steentje bij in de weekenduren.

Wanneer je ergens stage gaat lopen zul je ook merken dat op samenwerking veel gehamerd wordt.

Lichamelijk gesteldheid

Tot slot is het ook van belang dat je in een goede lichamelijke gesteldheid verkeerd. Je bent veel met je handen bezig en zult weleens stevig moeten aanpakken. Daarnaast is het ook van belang dat je er medisch gezien verantwoord mee om kan gaan. Een juiste ondersteuning met dagelijkse handelingen zoals wassen en in en uit bed gaan moet dan ook met de juiste handelingen.

Leuk? post