Medicijnen op recept + pompelmoes = geen goed idee!

Pompelmoes is best wel gezond, toch?

Een kopje ongezoet wit grapefruitsap bevat slechts 100 calorieën, geen vet en meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C. Bovendien heeft het een zinige smaak die u in de ochtend echt in beweging kan brengen. Jammergenoeg kan het sap van een pompelmoes interacties veroorzaken met bepaalde medicijnen, die tot potentieel ernstige gevolgen kunnen leiden.

 

In combinatie met welke medicijnen mag ik geen grapefruitsap drinken?

Grapefruitsap kan een interactie teweegbrengen met veel verschillende medicijnen die mensen gebruiken om hun gezondheid in goede conditie te houden. Als u pompelmoes of grapefruit eet of drinkt, is het raadzaam uw voorschrijvende zorgverlener en apotheker te vragen naar de geneesmiddelen die een interactie veroorzaken met dit type fruit. De onderstaande lijst bevat enkele van de geneesmiddelen die een wisselwerking kunnen hebben met grapefruitsap. Dit is geen volledige lijst, dus als u een pompelmoesfan bent, neem dan contact op met uw arts voordat u begint met het benzodiazepines kopen.

 

  • Valium (diazepam): Let op met grapefruitsap als u aan Diazepam kopen doet om uw angst- en/of paniekstoornissen te behandelen.

 

  • Norvasc (amlodipine): Dit is een van de geneesmiddelen die een “calciumkanaalblokker” wordt genoemd. Het wordt gebruikt om angina te behandelen. Grapefruitsap kan wisselwerkingen hebben met veel van deze calciumkanaalblokkers.

 

  • Pravachol (pravastatine): Net als een aantal van de “statine” geneesmiddelen die gebruikt worden om het cholesterolgehalte te verlagen, kan grapefruitsap de effectiviteit van dit product veranderen.

 

  • Cordarone (Amiodarone): Deze geneesmiddelen worden gebruikt om “aritmieën” te behandelen – d.w.z. om hartslagpatronen te corrigeren.

 

 

Wat zijn de symptomen van deze interacties?

Het gebruik van grapefruitsap in combinatie met het kalmeringspillen kopen kan leiden tot ernstige complicaties. Onderaan tonen wij u enkele waargenomen interacties van elke geneesmiddel in combinatie met grapefruitsap:

 

  • Valium (diazepam): Diazepam gebruiken in combinatie met grapefruitsap kan ervoor zorgen dat u zich verdoofd voelt en kan het voor u moeilijker maken om uw spierbewegingen te controleren; rijden kan gevaarlijk zijn.

 

  • Norvasc (amlodipine): Grapefruit werkt samen met verschillende calciumkanaalblokkers om een zeer snelle hartslag (“tachycardie”) en/of een daling van de bloeddruk tot onder een veilig niveau (“hypotensie”) te brengen.

 

  • Pravachol (pravastatine): Deze geneesmiddelen interageren met grapefruitsap door spiertoxiciteit te veroorzaken, waaronder symptomen zoals spierzwakte, pijn en schudden kunnen optreden.

 

  • Cordarone (Amiodaron): Ironisch genoeg kan het mengen van deze medicatie met grapefruitsap leiden tot een toename van de syptomen – aritmie. Pompelmoessap in combinatie met Cordarone leidt tot dus een averechts effect.

 

Wat kan ik doen tegen deze ongewenste bijwerkingen?

Hoe is het mogelijk dat grapefruit de effecten van deze geneesmiddelen beïnvloedt? Het heeft te maken met een speciaal enzym in uw darmen en lever dat u helpt om veel orale geneesmiddelen te absorberen en vervolgens te elimineren wanneer het lichaam klaar is met de desbetreffende medicatie.

Wanneer een arts een specifieke dosis van een bepaald geneesmiddel voorschrijft (bijvoorbeeld een pil van 50 mg), gaat hij ervan uit dat, gezien de grootte van uw lichaam, uw gestel het geneesmiddel in een bepaald tempo zal opnemen en uitscheiden. Enzymen in uw maagdarmkanaal brengen voedsel en orale medicijnen in uw lichaam. Grapefruitsap lijkt van invloed te zijn op zowel de snelheid waarmee het geneesmiddel in uw lichaam terechtkomt als hoe snel het wordt verwijderd. Het eindresultaat kan een overdosis van het geneesmiddel zijn, zelfs als u de juiste dosering neemt in oversteenstemming met uw lichaamsgewicht.

 

Wat kan ik zelf doen om deze interacties te vermijden?

Als u medicijnen op recept inneemt die met pompelmoessap kunnen interageren, vermijd dan het eten van pompelmoezen of het drinken van grapefruitsap. Als u de gezondheidsvoordelen van pompelmoezen nodig hebt of als u het mist om grapefruitsap in de morgen te nuttigen, denk er dan over om over te stappen naar andere vruchten zoals tomaten (een enkele tomaat bevat slechts 41 calorieën en meer dan 70% van de aanbevolen hoeveelheid aan vitamine C). Ook zijn sinaasappels goede vervangers voor multivitamines. Hoe dan ook, als u zoekt, vindt u best wel een volwaardig alternatief voor uw liefde voor pompelmoezen.

5/5 - (1)

Plaats een reactie