Kunstgebit: welke mogelijkheden zijn er?

Je hebt het heel lang proberen uit te stellen. Inmiddels is er echter geen ontkomen meer aan. Je moet een nieuw kunstgebit. Gelukkig hoeft dit zeker niet direct het einde van de wereld te zijn. Integendeel zelfs. De technieken zijn door de jaren heen ongelooflijk verbeterd. De kunstgebitten van nu zijn niet meer te vergelijken met die van twintig à dertig jaar geleden. Ze bieden meer comfort, zijn nauwelijks nog van het echt te onderscheiden en er is er altijd wel eentje die aan jouw specifieke wensen voldoet. 

Benieuwd wat dit voor jou betekent? En wil je weten welke mogelijkheden je precies hebt? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten, zodat je straks met de juiste informatie op die tandartsstoel plaats kunt nemen. 

 

Klikgebit 

Het klikgebit wordt steeds populairder. Niet zonder reden. Het voordeel van dit gebit is dat deze geheel vast wordt geklikt in de kaak. Hierdoor loop je niet het risico dat je gebit tijdens het eten of praten gaat verschuiven. Dat resulteert dus in meer comfort en gebruiksgemak. Bovendien oogt het gebit ook veel echter. 

Het nadeel van een klikgebit is dat er wel veel extra werk bij komt kijken. Allereerst moet je implantaten laten zetten. Deze worden zowel in de boven- als de onderkaak bevestigd. Bovendien kan het gebit na het plaatsen van de implantaten niet direct bevestigd worden. De implantaten moeten eerst inhelen. De totale doorlooptijd van een behandeling voor het plaatsen van een klikgebit kan inclusief wachttijden en het laten maken van het gebit toch wel tussen de 7 en 12 maanden duren. 

Wanneer het gebit echter bevestigd is, biedt deze ook tal van voordelen. Je kunt lachen wat je wil, deze verschuift niet. Bovendien mag je met een klikgebit ook gewoon alles eten wat je lekker vindt. Het gebit kan uiteraard wel losgeklikt worden om te reinigen. 

Klikgebit kunst tanden

 

Traditioneel kunstgebit 

Het traditionele kunstgebit kennen de meeste mensen wel. Deze neemt de plek in van je huidige gebit. Meestal betekent dit dat resterende tanden en kiezen getrokken worden. Het fijne van een kunstgebit is dat deze heel gemakkelijk te bevestigen en te verwijderen is. Bovendien hoef je ook geen intensieve behandelingen te ondergaan om deze te plaatsen. Het nadeel is wel dat deze sneller verschuift en je niet altijd in staat bent om alle voedingswaren ermee te eten. 

 

Overkappingsprothese 

In sommige gevallen is het ook mogelijk om nog de bestaande wortels in het gebit te gebruiken. Die wortels werken als het fundament onder je kunstgebit. Het grote voordeel van een dergelijke prothese is dat de kaken minder snel zullen slinken. Dit is bij een kunstgebit vaak wel het geval omdat er geen tanden en wortels meer in de kaak aanwezig zijn. Hierdoor verandert de vorm van het gezicht en worden de kaken uiteindelijk ook minder sterk. Als de wortels blijven zitten en het fundament vormen, voorkomt of vertraagt dit het proces.

Overkappingsprothese kunst gebit

5/5 - (1)

Plaats een reactie