Kinderen met gedragsproblemen

Voor ouders kan het erg naar zijn als hun kind gedragsproblemen vertoont. Natuurlijk is er ook een groot verschil tussen af en toe een leugen of spijbelen en daadwerkelijke gedragsproblemen of gedragsstoornissen. Kinderen met gedragsproblemen zijn continu agressief, hebben vaak ruzie en lappen de regels aan hun laars.

Hoe herken je gedragsproblemen?

Als je kind continu op zoek is naar problemen en ruzie, niet alleen thuis, maar ook op school en bij het stappen, dan heeft je kind waarschijnlijk gedragsproblemen. Het kind kan slecht omgaan met andere kinderen en is een enorme last voor de leraren.

Zoals eerder vermeld is er een groot verschil tussen echte gedragsproblemen en een kleine opstandige periode van het kind. Zo’n opstandige periode kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de puberteit of door problemen thuis zoals een overleden familielid of een echtscheiding.

Bij daadwerkelijk gedragsproblemen, gezien gedragsproblemen niet van korte duur zijn. Dit zijn namelijk problemen die al heel lang spelen, zonder dat er een einde aan lijkt te komen. In zo’n geval kun je beste professionele multi systeem therapie inschakelen.

Wat voor stoornissen zijn er?

De twee meest voorkomende gedragsstoornissen zijn ODD en CD. ODD staat voor Oppositional Defiant Disorder, en CD staat voor Conduct Disorder. ODD is hierin de opstandige gedragsstoornis, terwijl CD de antisociale gedragsstoornis. Ongeveer 3 procent van de kinderen heeft momenteel ODD en CD komt bij ongeveer 2 procent van de kinderen voor.

Kinderen met CD kunnen zich heel slecht in andere mensen verplaatsen, waardoor ze niet goed zijn met emoties. Het zijn vaak pesters, spijbelen, doen mensen pijn en plegen vandalisme. Kinderen met CD lopen een groter risico om in het criminele circuit te belanden.

Kinderen met ODD zijn vaak erg prikkelbaar, opstanding en aanvallend. Ze irriteren zich overal aan en geven anderen de schuld van hun daden. Daarentegen zijn ze niet agressief, zoals bij CD wel het geval is.

Hoe wordt het behandeld?

Om van deze problemen af te komen is professionele multi systeem therapie de oplossing. Bij gezinsbegeleiding wordt niet alleen gekeken naar de problemen van het kind, maar ook naar de omgeving en de opvoedingstechnieken van de ouders. Wanneer de situatie echt niet te houden is, dan wordt er een uithuisplaatsing overwogen.

Helaas is het vaak zo dat gedragsstoornissen niet te genezen zijn, maar het kan van tevoren wel verminderd worden.

Leuk? post