Kinderen met autisme

baby-203048_640Als ouder hoop je maar op één ding en dat is dat je kind gelukkig en gezond is. Het is vreselijk om te horen dat je kind niet ‘normaal’ functioneert en dat hij of zij een beperking heeft. Je wereld stort in en verschillende onderzoeken worden in gang gezet. Als ouder wordt er van je verwacht dat je sterk bent. Je moet er voor je kind en misschien ook voor je andere kinderen zijn. Als uit onderzoek blijkt dat je kind autisme heeft, staat je wereld even op z’n kop. Er gaat namelijk heel wat veranderen voor je kind, maar ook voor de rest van het gezin. Het is belangrijk dat jullie steun hebben aan elkaar en veel praten.

 

Autisme

Er wordt steeds meer bekend over autisme. Er wordt veel aandacht aan besteed en veel onderzoek naar gedaan. Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier. De informatie komt in losse deeltjes binnen en niet in zijn geheel. Waarnemingen, emoties en informatie worden dan ook niet altijd even goed begrepen. Als een soort puzzel moeten de verschillende deeltjes op zijn plek vallen en dat heeft even tijd nodig. Een kind met autisme kan moeilijk onderscheid maken in de verschillende prikkels en kan zich daardoor moeilijker concentreren. Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt herkennen of je kind autisme heeft of niet. Mocht je kind enkele symptomen hebben, maak je dan niet meteen zorgen. Sommige symptomen horen ook gewoon bij de ontwikkeling en het opgroeien van een kind.

De onderstaande symptomen komen voor bij kinderen boven de twee jaar.

  • Obsessief bezig met een handeling.
  • Weinig contact met andere kinderen.
  • Niet goed reageren op pijnprikkels en op zijn of haar eigen naam.
  • Alles letterlijk nemen.
  • Geen initiatief nemen.
  • Taalontwikkeling komt erg langzaam op gang.
  • Slecht kunnen concentreren.

 

Begeleiding

Als ouders ben je er voor je kind en heb je er alles voor over om zo goed mogelijk voor je kinderen te zorgen. De verzorging voor een kind met autisme vergt veel van je als ouder. Begeleiding is daarom een welkome ondersteuning. Gezinsbegeleiding kan een uitkomst bieden voor jullie hele gezin. Het is natuurlijk het fijnst dat het kind met autisme zoveel mogelijk in het gezin kan opgroeien. In een vertrouwde omgeving met zijn of haar ouders en broertjes en zusjes. Het is mogelijk om begeleiding op maat te krijgen. Deze begeleiding is voor het kind maar ook voor jullie als ouders. Er zijn nog vele andere mogelijkheden voor begeleiding. Kijk op www.prismanet.nl voor meer informatie.

 

Leuk? post