Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen leidt tot een tweeling. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 25 jaar geleden. Maar wat verhoogt nou de kans op een tweeling en is er ook iets dat je zelf kunt doen?
De kansen op een meerling
De reden waarom er nu veel meer tweelingen geboren worden ten opzichte van 25 jaar geleden is onder andere omdat vrouwen steeds meer op latere leeftijd een kind krijgen. Het is namelijk zo dat je vanaf de leeftijd van 35 jaar een hogere kans hebt om zwanger te worden van een tweeling. Dit komt omdat er naarmate je ouder wordt er steeds meer gonadotrofines in het bloed worden afgegeven. Daarnaast is de kans ook hoger als vrouwen vruchtbaarheidstechnologie inzetten. Andere aspecten die ook erg veel invloed hebben op de zwangerschap van een tweeling is onder andere de afkomst. Zo hebben vrouwen met een donkere huidskleur een grotere kans op een tweeling dan vrouwen met een blanke huidskleur. Daarentegen hebben Aziatische vrouwen in verhouding weer een hele kleine kans om zwanger te worden van een tweeling in tegenstelling tot andere vrouwen.
Erfelijkheid
Erfelijkheid speelt ook een grote rol bij de kansen op de zwangerschap van een tweeling. Vooral het krijgen van een twee-eiige tweeling kan familiaal bepaald zijn. Dit geldt wel alleen langs de kant van de moeder. Als een vrouw dit kenmerk draagt heeft ze bij iedere zwangerschap kans om te bevallen van een twee-eiige tweeling. Een vader kan wel het gen aan zijn kinderen overdragen maar niet zelf tot uitdrukking brengen. De grootste kans om een tweeling te krijgen is dus als je een moeder, zus of tante hebt met twee-eiige tweelingen.
Eetpatroon
Het is raar maar waar. Zelfs met je eetpatroon kun je beïnvloeden of je wel of niet zwanger wilt worden van een tweeling. Zo heb je een grotere kans op het zwanger worden van een tweeling als je regelmatig zoete aardappelen eet. Dit komt omdat er in een zoete aardappel een samenstelling zit die een hormoon aanmaakt dat follikels stimuleert en zo kun je de kans op meer dan één eitje per maand vergroten. Ook als je partners veel oesters eet heb je een grotere kans op zwanger worden van een tweeling. Dit komt omdat in oesters veel zink zit wat ervoor zorgt dat zijn sperma twee eitjes tegelijkertijd bevrucht. Vrouwen die weinig vet eten en bijvoorbeeld geen vlees eten hebben een veel kleinere kans op het krijgen van een tweeling. Dit is vooral ten opzichte van vrouwen die wel voor cola, melk, vlees en friet gaan. De oorzaak hiervan zit hem vooral in de hormonale verschillen. Daarnaast hebben vrouwen die wel regelmatig vetten binnen krijgen een hoger BMI. Wat er ook voor zorgt dat de kans op een tweeling verhoogd wordt.