Hulp op het schoolplein

In Nederland kunnen eigenlijk te weinig volwassenen handelen in noodsituaties bij kinderen. Kinderen gaan graag op ontdekkingsreis. Ze stoppen dingen in hun mond of neus en zien geen gevaar. Dat er een hete kop koffie op het tafelkleed staat, weerhoudt hen er niet van om er eens even flink aan te trekken. Komt de koffie over het kindje heen, moet je direct en goed kunnen handelen om brandwonden te voorkomen of te beperken. Veel volwassenen weten niet hoe zij moeten handelen in zo’n situatie. Als ouders zijnde doe je er dus goed aan om een EHBO cursus voor kinderen te volgen.

 

EHBO aan kinderen

Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Hun lichaam zit anders in elkaar en dat vraagt ook om een andere behandeling bij noodsituaties. Een EHBO cursus is dus niet voldoende als het op kinderen aankomt. Hiervoor is een EHBO cursus voor kinderen vereist. EHBO geven aan kinderen is totaal wat anders en als ouders doe je er verstandig aan om deze cursus te volgen. Mocht er wat bij jullie thuis gebeuren, weet jij in ieder geval hoe je moet handelen. Voor peuterscholen en basisscholen is het ook erg belangrijk om medewerkers in dienst te hebben die weten hoe ze moeten handelen. Het is verplicht om een aantal medewerkers in dienst te hebben die over een BHV diploma beschikken, maar mensen die veel met kleine kinderen werken, moeten ook over een EHBO voor kinderen diploma beschikken. Mocht een kind onwel worden op het schoolplein, een knikker in zijn of haar neus hebben gestopt of bijyouth-640094_640na stikken in een stukje appel, dan moet je weten wat je moet doen. Het kindje is afhankelijk van jou en van de manier waarop jij handelt. Soms kun je niet wachten tot dat de professionele hulp er is. Of wat dacht je als er een kindje van een speeltoestel afvalt of zijn of haar vinger tussen de deur krijgt? Ook op die momenten moet jij kunnen beoordelen wat de toestand van het kind is en hoe ernstig de verwondingen zijn. Het is belangrijk dat je als docent, maar ook als ouder de verschillende symptomen kunt onderscheiden.

 

Wat leer je tijdens deze cursus

Tijdens deze cursus kom je erachter hoe verschillend een kind is van een volwassene. Je leert dat je niet zomaar bij een kind kunt doen wat je bij een volwassene wel zou doen. Na afloop van de cursus kun jij jouw kind of de kinderen op je werk in veiligheid brengen en eerste hulp verlenen bij bewusteloosheid. Daarnaast leer je te handelen in verschillende noodsituaties. Bij een EHBO cursus voor kinderen leer je te handelen bij:

 • verstikking en verslikking
 • voorwerpen in de neus en oren
 • bloedneus, tand door de lip en een afgebroken tand
 • kortademigheid
 • letsel aan botten, spieren, gewrichten, nek en wervel
 • koorts en koortsstuipen
 • hoofdletsel
 • allergie
 • brandwonden
 • vergiftiging en verdrinking
 • bloedingen.
Leuk? post