Hoe ziet de basiszorgverzekering eruit?

De basis zorgverzekering is een verplichte verzekering die iedereen dient af te sluiten. Zowel de premie als de inhoud van het basispakket kan ieder jaar wijzigen en je kunt jezelf verzekeren via een naturapolis of een resitutiepolis. Maar hoe ziet je basis zorgverzekering er eigenlijk uit en welke zorg valt hieronder? Let goed op veranderingen in je zorgverzekering voor het jaar 2017.

Het basispakket van je zorgverzekering

Het aantal verzekeringsmaatschappijen dat een zorgverzekering aanbiedt is divers. Het basispakket is voor iedereen gelijk waarbij er een verschil kan zitten in de wijze waarop de zorg wordt vergoed. Wil je zelf een zorgverlener kiezen dan is een restitutiepolis een goede polis waarbij je de kosten krijgt vergoed voor de arts of zorginstantie naar keuze. Deze polis is doorgaans duurder dan de zogenaamde naturapolis waarbij je een vergoeding krijgt voor gemaakte zorgkosten bij een zorgverlener waarmee de verzekeraar een overeenkomst heeft afgesloten. Standaard zorgkosten die bij de basis zorgverzekering worden vergoed zijn onder meer:

  • Huisarts
  • Opname en verblijf in ziekenhuis
  • Medicijnen
  • Verloskunde en kraamzorg
  • Kinderen die meeverzekerd zijn hebben tot hun 18e jaar recht op tandheelkundige zorg

De polisvoorwaarden die je van de verzekeraar ontvangt leggen uit welke zorg, behandelingen en medicatie vanuit de zorgverzekering worden vergoed. Jaarlijks kunnen deze voorwaarden veranderen, het is de overheid die bepaalt wat in het basispakket is / wordt opgenomen.

Eigen risico & aanvullende verzekering

Naast de maandelijkse premie is er een verplicht eigen risico van toepassing. Nadat het eigen risico is opgesoupeerd gaat de zorgverzekeraar de kosten betalen. Er zijn verschillende uitzonderingen van toepassing en zo hoort ook een bezoek aan de huisarts niet tot het eigen risico. Soms wordt je geconfronteerd met een eigen bijdrage op sommige medicijnen, een kunstgebit of aangepaste schoenen. Deze kosten worden niet verrekend met het eigen risico. Wil je de basis zorgverzekering uitbreiden dan bieden de diverse verzekeraars uiteenlopende aanvullende verzekeringen aan. Een verzekeringsmaatschappij is verplicht iedereen te accepteren voor een basis zorgverzekering, dit is echter niet het geval als je een aanvullende verzekering af wilt sluiten.

Leuk? post