Met een pre-workout ben je de held van de sportschool. Je tilt gewichten op alsof ze niets wegen en je spieren zien er prachtig opgezet uit. Net alsof je zo bent weggelopen uit de reclamefolder die op de deur is geplakt. Het zijn een paar van de verkooppraatjes over een pre-workout. Maar wat zit er eigenlijk in en wat zijn de nadelen van een pre-workout?
Wat zit er in?
Om te beginnen maar het goede nieuws over pre-workouts. Ze zijn in principe veilig te gebruiken omdat de stoffen of lichaamseigen zijn, of omdat je ze normaal gesproken ook al binnenkrijgt. Een goed voorbeeld daarvan is cafeïne. Dat vind je normaal gesproken ook in je kopje koffie. Alleen is één pre-workout dan wel gelijk goed voor equivalent van vier of vijf kopjes tegelijk. Verder bevatten pre-workouts vooral veel aminozuren. Dit zijn al afgebroken eiwitten, die je lichaam dus binnen een half uur al kan opnemen. Eiwitten en aminozuren zitten in veel van je normale eten, zoals in de meeste soorten vlees.
De nadelen
Dan de nadelen van pre-workouts, want die zijn er ook. Om te beginnen werken ze in het begin heel goed, maar op den duur went je lichaam er aan. Je hebt dan steeds meer nodig om het zelfde effect te krijgen, wat je ook terug ziet bij bijvoorbeeld drugs- of alcoholverslavingen. Daarnaast moet je enigszins oppassen als je ‘s avonds gaat sporten. De grote hoeveelheid cafeïne kan er namelijk voor zorgen dat je vervolgens heel moeilijk in slaap komt, zelfs al ben je supermoe. En ja, ook dat is een nadeel. Nadat de pre-workouts zijn uitgewerkt val je vaak in een grote dip. Misschien dan toch maar weer die gewone shake.