Elektronische sigaret is een blijvertje.

De komst van de elektronische sigaret heeft een hoop teweeg gebracht. Immers, volgens de fabrikanten en aanbieders van de elektronische sigaret is dit het perfecte alternatief voor de traditionele sigaret. Met dit uiterst slimme apparaat zouden nu ook rokers een gezondere toekomst in het vooruitzicht hebben. Een alternatief dat de roker in staat stelt toch te roken zonder dat er schadelijke stoffen vrij komen.

Elektronische sigaret big starterkit staalWat is een elektronische sigaret

De jongste generatie elektronische sigaretten bestaat uit 2 delen namelijk een verdampingskamer en een batterij. De verdampingskamer (clearomizer) bevat een olie reservoir en één of meer verhittingselementen die worden geactiveerd door op het knopje van de batterij te drukken. De verhittingselementen verhitten de e-liquid (de vloeistof die gebruikt word om te “roken”) met als resultaat een damp. Deze damp inhaleer je via het mondstuk. Wanneer men een elektrische sigaret van goede kwaliteit gebruikt dan kan deze e-sigaret het gevoel van roken perfect nabootsen.

De voordelen van een elektronische sigaret

De voordelen van de e-sigaret liggen in het feit dat de roker geen schadelijke stoffen meer  zou inhaleren en dat de elektronische sigaret daarnaast in het gebruik vele malen goedkoper is dan de traditionele sigaret. Dat men geen schadelijke stoffen meer zou inhaleren wordt toegewezen aan, volgens fabrikanten en leveranciers, het ontbreken van deze stoffen in de e-liquids. Dat elektronisch roken zo goedkoop is, is te danken aan het feit dat er (nog) geen accijnzen op de producten worden geheven. Wel. ik zou zo zeggen, een winnaar, toch!
Het probleem van 6.000.000 doden per jaar door de gevolgen van het roken, in één klap opgelost. Dat zijn een hoop vliegen in die ene klap.

Waarom doet de politiek zo moeilijk over deze mechanische toverstaf.

De belangrijkste redenen waarom de politiek zo fel gekant is tegen het vrije gebruik van de elektronische sigaret zijn;

1. Er niet voldoende resultaten van onderzoeken voorhanden zouden zijn die verklaren dat er bij elektronisch roken geen schadelijke stoffen vrijkomen.
2. Er niet voldoende bekend is over de effecten van het elektronische roken op de gezondheid van de gebruiker op lange termijn.
3. Er weinig of geen controle is op de kwaliteit van de te gebruiken producten.
4. Dat de elektronische sigaret jongeren zou aanzetten tot het roken van normale sigaretten.

Het strijdtoneel is een onderlaag in de wereld politiek. Ministers van de bij de bevolking zeer slecht in het gehoor liggende portefeuilles, buitelen op wereldniveau over elkaar heen om maar de eerste te zijn om het probleem van de elektronische sigaret in kaart te brengen. En uiteraard aan te mogen pakken. De gebruiker van de elektronische sigaret wordt ondertussen aan alle kanten aan banden gelegd en krijgt van overheidszijde enkel negatieve input. De media schijnt hier graag een handje bij te helpen. En dat, terwijl de gebruiker ondertussen heel hard bezig is te stoppen met het vervuilen van zichzelf en de wereld om zich heen en, oh ja, absoluut niets verkeerds doet.

Leuk? post