Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo is uit recent onderzoek gebleken dat zelfs 1 op de 3 ongelukken in huis plaats vind. Stel je bent met een gezin van bijvoorbeeld vijf personen dan is de kans op ongelukken natuurlijk groter. Onder een ongeluk worden niet alleen botbreuken verstaan maar ook kleine ongelukjes zoals een sneetje, schaafwonden of brandwonden. Je kunt dus concluderen dat een EHBO cursus wel degelijk verstandig is om te volgen. Maar wat moet je hier allemaal voor doen en wanneer is het aan te raden om deze te volgen? Vaak komt het voor dat je een aantal basis handelingen nog wel kunt herinneren van de EHBO cursus die je als kind moest volgen op de basisschool. Dit zal nu enigszins weggezakt zijn dus een opfris cursus is zeker geen overbodige luxe.
Wat leer je tijdens de EHBO cursus?
Tijdens de EHBO cursus leer je om te gaan met vitale functies, plaatselijk letsel, brandwonden en andere levensreddende handelingen. Je begint met enkele basis handelingen zoals het schoonmaken van wondjes en het aanleggen van een drukverband aan bijvoorbeeld de pols. Naarmate de cursus vordert krijg je moeilijkere handelingen uitgelegd. De EHBO cursus duurt overigens ook maar drie dagen.
Hoe handel je bij een ongeluk?
Wanneer je bij een ongeluk ter plaatse bent schat je eerst de ernst van de situatie in. Kleine verwondingen kun je hoogstwaarschijnlijk zelf behandelen. Mocht je ergens onzeker over zijn vraag dan of er een arts of iemand met een EHBO diploma in de buurt is. Mocht de situatie te erg zijn voor een EHBO’er is het verstandig om de hulpdiensten in te schakelen of de huisarts.
Zorg er tevens voor dat het slachtoffer geen koud krijgt en in de zomer uit de zon blijft. Let hierbij wel op dat er geen rug- of nekklachten zijn, wanneer dit wel het geval is mag je het slachtoffer absoluut niet verplaatsen. Tijdens de verplaatsing kan het al snel nog ernstiger worden en kan het slachtoffer verlamd raken of zelfs komen te overlijden.