Eerste Hulp aan kinderen

Eerste Hulp aan kinderen verlenen is een vak apart. Sommige handelingen zijn erg verschillend van die bij volwassenen. Door het afronden van een cursus voor EHBO aan kinderen weet u precies hoe u EHBO moet verlenen aan kinderen met een vitale stoornis of letsel. Daarnaast krijgt u inzicht over de bijzonderheden bij baby’s en kinderen en de manier waarop deze kunnen worden behandeld.

De bekende ongelukken

De meeste ongelukken gebeuren thuis. Stikken in een snoepje, branden aan de kachel, het drinken van schoonmaakmiddelen of een kraaltje vast in de neus. Elk jaar belanden er meer dan 10.000 kinderen in het ziekenhuis door ongevallen in of rond het huis.

Hoe reageert u op zo’n ongeval? Raakt u in paniek of houdt u het hoofd koel? We belanden allemaal wel eens in zo’n situatie. Daarom zijn er verschillende cursussen omtrent EHBO aan kinderen.

Voor wie zijn deze cursussen?

Een EHBO cursus aan kinderen is interessant voor iedereen vanaf 16 jaar die werkzaam is met kinderen van 0 tot en met 16 jaar en kennis op wilt doen op het gebied  van Eerste Hulp aan kinderen. Dit is bijvoorbeeld interessant voor oppassers, leraren of gastouders. Gastouders moeten bijvoorbeeld verplicht een EHBO aan kinderen certificaat hebben voor zij actief kunnen worden als professioneel gastouder.

Iedereen met een geldig certificaat omtrent EHBO aan kinderen is verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid voor schade aan zaken of personen als zij Eerste Hulp verlenen. Zo kan de EHBO’er de hulp verlenen zonder enige angst voor de wet.

Om toegelaten te worden voor de cursus heb je geen verplichte voorkennis van Eerste Hulp nodig. Wanneer je het standaard EHBO certificaat al in bezit hebt, dan krijg je hier een vermelding van op het diploma.

Wat leer je?

Binnen de cursus wordt vooral aandacht besteed aan de ontwikkeling van de kinderen, de omgeving waarin de kinderen zich bevinden en welke maatregelen u kunt nemen om de veiligheid te optimaliseren. Daarnaast komen er ook een aantal kinderziekten aan bot.

De inhoud van de cursus bestaat vooral uit:

  • AED
  • Vergiftiging
  • Kinderziekten
  • Shock en ernstige bloeding
  • Uitwendige wonden
  • Kindermishandeling
  • Preventief handelen
  • De ontwikkeling van het kind
  • Kneuzingen
Leuk? post