Een wond oplopen is iets wat iedereen kan overkomen. Het kan een klein sneetje zijn of een diepe snijwond. Het is belangrijk om te weten hoe je een wond op de juiste manier moet behandelen om infecties te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. In dit artikel bespreken we de stappen die je moet volgen om een wond op een effectieve manier te behandelen.
Begin met het reinigen van de wond
Het eerste wat je moet doen wanneer je een wond hebt opgelopen, is het reinigen van de wond. Dit kan gedaan worden met water en zeep, maar het is belangrijk om geen zeep in de wond zelf te laten komen, omdat dit de wond kan irriteren. Wees dus erg voorzichtig met zeep. Spoel de wond grondig af met water om eventuele vuil en bacteriën te verwijderen. Het kan zijn dat er vuildeeltjes achterblijven na het afspoelen. Dit is het geval als de wond erg vies is. Het is dan aan te raden om gebruik te maken van een desinfecterend middel. Denk bijvoorbeeld aan een jodiumoplossing of een alcoholoplossing. Ook heb je desinfecterende wondspray die de wond schoonmaakt en tegelijkertijd dicht.
Stop de bloeding
Als de wond bloedt, is het belangrijk om het bloeden te stoppen voordat je verder gaat met de behandeling. Dit kan gedaan worden door druk uit te oefenen op de wond met een schoon verband of gaasje. Soms blijft het bloeden zelf hierna nog doorgaan. Maak dan gebruik van een drukverbandje.
Verzorg de wond verder
Nadat de wond gereinigd is en het bloeden gestopt is, is het belangrijk om de wond goed te verzorgen. Breng eventueel een desinfecterend middel aan op de wond om infecties te voorkomen. Vervolgens kun je een pleister of gaasje aanbrengen om de wond af te dekken en te beschermen tegen vuil en bacteriën. Controleer even of je er veel huid open ligt in de wond. In dat geval kan het belangrijk zijn om een vettige zalf aan te brengen op de wond of de pleister. Een gaasje zou er al voor moeten zorgen dat de wond niet vast gaat hechten aan de pleister, maar met een zalfje voorkom je dit nog beter. Anders trek je de wond weer open als je de pleister eraf haalt.
Hechten van de wond
In sommige gevallen kan het nodig zijn om een diepere wond te hechten met hechtdraad om de wond goed te laten genezen. Hechtdraad wordt gebruikt om de randen van de wond bij elkaar te houden, zodat de wond kan genezen zonder dat er littekens ontstaan. Het is belangrijk om hechtdraad hygiënisch te gebruiken en om de wond regelmatig te controleren op tekenen van infectie. Hecht de wond alleen zelf als je zelf bijvoorbeeld in de gezondheidszorg werkt. Anders is het noodzakelijk om dit bij het ziekenhuis te laten doen.
Breng verband aan voor extra veiligheid
Na het hechten van de wond is het belangrijk om een schoon verband aan te brengen om de wond te beschermen tegen vuil en bacteriën. Vergeet niet om regelmatig het verband te vervangen en de wond te controleren op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling en pus. Verband kun je vinden in bijvoorbeeld EHBO tassen. Het is verstandig om dit altijd binnen handbereik te hebben, zodat je snel kunt handelen in geval van een ongeval of verwonding. Een EHBO tas bevat alle benodigde materialen om een wond op een effectieve manier te behandelen, zoals verband, gaasjes, pleisters, desinfecterende middelen en hechtdraad. Zorg ervoor dat je EHBO tas regelmatig controleert en aanvult, zodat je altijd voorbereid bent op noodsituaties.