In 2015 is onder 10349 mensen een onderzoek uitgevoerd door Het Oranje Kruis over EHBO-cursussen. Hieruit is gebleken dat 53% van de mensen ooit een EHBO-cursus hebben gevolgd. Helaas wil dit niet zeggen dat de kennis hiermee voldoende op peil is, het is belangrijk om je vaardigheden op peil te houden, aangezien een certificaat of diploma twee jaar geldig is. Uit het onderzoek kwam ook dat 9,8% een geldig certificaat heeft en dat 8,7% in het bezit is van een geldig EHBO-diploma.
86% van de ondervraagden geeft aan dat ze het belangrijk vinden om zelf EHBO te kunnen verlenen wanneer het nodig is. Maar toch zijn er vele redenen om toch geen EHBO-cursus te volgen onder andere:
- Geen tijd
- Te duur
- “Het is er nooit van gekomen”
- Er zijn anderen die EHBO kennis hebben
- Ik heb al voldoende kennis
- Sommigen wisten niet dat er EHBO cursussen werden aangeboden
- En er zijn gevallen bij dat ze het te moeilijk vonden
Er zijn genoeg bedrijven die EHBO-cursussen aanbieden voor particulieren, in de meeste gevallen zijn er zorgverzekeraars die zo’n cursus (gedeeltelijk) vergoeden.
Hoe moet u een EHBO-cursus aangeven bij uw zorgverzekeraar?
Er zijn veel zorgverzekeraars voor een EHBO-cursus een vergoeding geven of zelfs 100% vergoeden, omdat zij het zelf ook belangrijk vinden dat particulieren in het bezit zijn van een EHBO-diploma of certificaat. Dit is afhankelijk van het feit of je aanvullend bent verzekerd of niet. Onder het kopje preventieve zorg staat in de meeste gevallen een vergoedingenoverzicht waar staat of je bent verzekerd. Als u een factuur van de cursus heeft ontvangen kunt u die indienen bij de zorgverzekeraar.
Wat voor programma wordt er aangeboden tijdens de cursus?
Als u een EHBO-cursus volgt van een onafhankelijke organisatie krijgt u een vast programma waar u voor wordt opgeleid. In de meeste gevallen duurt de cursus 3 dagen, waarin u een uitgebreide lesstof krijgt en deze uitvoert in de praktijk. Het programma houdt in:
- Stoornissen in het bewustzijn
- Stoornissen in de ademhaling
- Bloedingen
- Shock
- De uitwendige wonden
- Brandwonden
- Elektriciteitsletsel
- Verstuikingen en kneuzingen
- Ontwrichtingen en botbreuken
- Wervelletsel
- Tand-, neus-, oor- en oogletsels
- Onderkoeling en oververhitting
- Bevriezing
- Vergiftiging
- Steken en beten