Een spirometrie onderzoek

Vrijwel iedereen die nog nooit met astma of COPD te maken heeft gehad, is onbekend met het spirometrie onderzoek. Dat is zonde! Niet alleen omdat deze test (ook wel longfunctieonderzoek genoemd) een bijdrage kan leveren aan een betere behandeling van iemand met astma of COPD, maar ook omdat hierdoor mogelijk minder begrip ontstaat voor degenen die last heeft van de chronische ontstekingen. In de zware gevallen kan het namelijk zo zijn dat je je dagelijks leven aardig moet aanpassen om zo min mogelijk last te hebben van de ontsteking.

Spirometrie-test

Wat is een spirometrie?

 

In eenvoudige woorden uitgelegd is een spirometrie een longfunctieonderzoek. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het functioneren van de longen onderzocht. Dit gebeurt op een pijnloze manier, doordat de patiënt enkel via een spirometer moet in- en uitademen. Dit betekent niet dat het eenvoudig is om de test af te nemen.

 

Om te beginnen, dient de arts die het onderzoek uitvoert degene die de test ondergaat nauwgezet te kunnen instrueren over de manier waarop hij of zij dient te ademen tijdens het onderzoek. Ten tweede is het van belang dat de testresultaten (die op een beeldscherm grafisch worden weergegeven) op de juiste manier geïnterpreteerd worden. Ook een spirometrie beoordelen is geen eenvoudige taak om uit te voeren. Het is bovendien een erg belangrijke taak, omdat de testresultaten gevolgen kunnen hebben voor de behandeling van de astma of COPD.

 

Een spirometrie wordt doorgaans meerdere malen afgenomen om te kunnen monitoren of de behandeling van de chronische ontsteking het beoogde resultaat oplevert of dat er juist iets moet veranderen aan het behandelplan. Kortom, het is een veelzijdig onderzoek dat het mogelijk maakt om patiënten goed te kunnen volgen. Echter, de test wordt ook gebruikt om diagnoses mee te stellen om longaandoeningen in hun beginstadium waar te kunnen nemen.

 

Andere maatregelen

 

Bedenk echter wel dat een spirometrie onderzoek geen wondermiddel is. Het is een zeer bruikbaar hulpmiddel dat onder andere kan bijdragen aan een betere behandeling van mensen met chronische ontstekingen aan de longen. Naast de uitvoering van het longfunctieonderzoek, is kans zeer groot dat de behandelend arts ook een set maatregelen voor zijn patiënt zal opstellen, waarmee hij of zij zo min mogelijk last van astma of COPD heeft. Hierbij kun je denken aan het niet in huis nemen van bepaalde huisdieren, het beoefenen van bepaalde vormen van lichaamsbeweging en het vermijden van rooklucht. Wat dat betreft is het erg fijn dat er door de jaren heen allerlei onderzoek is uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat mensen die last hebben van chronische ontstekingen aan de luchtwegen zo goed mogelijk behandeld kunnen worden en daardoor een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden.

 

 

Leuk? post